„До края на годината са осигурени тестове за присъственото обучение на учениците. Има обещания и за началото на януари, докато не ги видя в складовете, не мога да кажа нищо“.

Това обяви в интервю за предаването „120 минути“ служебният министър на образованието Николай Денков. Той е номиниран да остане на поста и в редовното правителство.

Денков призна, че през последните месеци е имало разнобой между това, което излизаше като информация от МОН и от МЗ.

„Попаднахме в капан – изискваха се тестове, а в същото време тестове нямаше“, каза министърът в отговор на въпрос защо се е забавило връщането на всички ученици в клас.

Относно твърдение на служебния министър Стойчо Кацаров, че и просветното министерство е можело да купи тестове, Денков напомни, че съгласно решение на Министерския съвет МЗ трябва да ги купи.

Той се надява заедно с новия министър на здравеопазването (номинирана е Асена Сербезова) да седнат и да обсъдят цялостната стратегия по това дали и при какви условия ще бъдат затваряни училищата.

Министърът на образованието обясни, че е трудно да се удължи учебната година, но ще подложи на обсъждане въпроса дали тя да не започва преди 15 септември.

На въпроса дали кабинетът „Петков“ може да изкара пълен 4-годишен мандат Денков отговори, че зависи от това как ще се сработи екипът и от добрата координация.

Гледайте цялото интервю във видеото!