От понеделник всички ученици се връщат в клас след изследване за COVID-19 веднъж в седмицата.

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

От образователното министерство обаче контрираха, че няма достатъчно осигурени тестове.

Предложението на здравния министър засяга всички ученици от 1. до 12. клас, а тестовете за всички ще са щадящи.

Учениците ще трябва да се тестват един път в седмицата, за да влязат в клас или да имат зелен сертификат, като ще бъде нужно и съгласието на родителите за това. Изискването за изследване два пъти в седмицата остава за учителите.

Остава и условието в училище присъствено да учат паралелките, за които 50% от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани.

По думите на Стойчо Кацаров наличните в момента тестове ще стигнат за една-две седмици.

От просветното ведомство обаче уточниха, че са необходими още поне 150 хиляди теста, за да се случи връщането в клас от понеделник.

От Министерството на здравеопазването казаха за bTV, че тази вечер са пристигнали около 90 хиляди теста, а преди обед утре се очаква още една доставка.

Според здравния министър присъствното обучение за всички е възможно заради ниската заболеваемост сред децата, а договорените количества тестове ще стигнат поне до средата на януари.

"Това вероятно повишава леко риска, но е пренебрежимо малко. Вчера организирахме допълнителна поръчка извън това, което е договорено, съгласували сме с Министерството на образованието. Нямаме затруднена комуникация с тях, ние също изпитваме затруднения със снабдяването", каза д-р Кацаров.

Министърът на образованието обаче отправи критика към работата между двете ведомства.

"За мен е неприемливо, че през последните 10 дни аз се почувствах самичък в желанието си да върна децата обратно.Това вече беше проблем. Грешката, която направих, е, че се предоверих, че има тестове. Аз в един момент се почувствах в капан. Заповед - трябва да има тестове, от друга страна няма тестове и от трета страна се казва: "Защо децата не са в училище?". Извинявайте, как да са на училище?", коментира образователният министър акад. Николай Денков.

Междувременно бившият министър на образованието от ГЕРБ Красимир Вълчев призова служебното правителство да върне всички деца в училище още от утре.

"Служебното правителство създаде безпрецедентен хаос. Другите страни стартираха с организация още през лятото. Очевидно служебното правителство не може да се справи с доставката на тестовете", каза Вълчев.

И докато задочният спор ще стигнат ли тестове продължава, от образователното ведомство заявиха, че за по-следващия понеделник, 13 декември, към момента няма никакви налични количества.

В момента всички ученици учат присъствено само в област Кърджали, където заболеваемостта е под 250 на 100 хиляди.