Проучвателен мандат №1 за съставяне на редовно правителство вече е връчен и изпълнен.

Във фоайето на Народното събрание бъдещият премиер Кирил Петков представи официално целия състав на новия Министерски съвет.

Министър-председателят ще има петима заместници, като „Продължаваме промяната“ ще е с двама вицепремиери, а другите три партии – с по един. Представени бяха и 19-те министри по ресори.

А междувременно двата указа, с които мандатът е възложен на Петков и президентът Румен Радев предлага на парламента да го избере за премиер бяха публикувани в извънреден брой на Държавен вестник с утрешна дата.

Бъдещият премиер обяви, че неотложните задачи са три – да се спре поскъпването на тока, да се води борба с COVID кризата и с корупцията в България. Вече е ясно и как ще се конструира властта и във втория си ешелон.

„За втория ешелон на властта е важно да се каже, че всеки министър идва със свой екип и те ще могат да назначат своите зам.-министри. И по този начин отговорността, която всеки министър носи, не може да бъде размита“, обяви Петков.

Той добави, че разчита на непрекъсната и постоянна комуникация вътре в коалицията и на конструктивен диалог с опозицията.

В понеделник в 14 часа се очаква кабинетът в този състав да бъде гласуван от Народното събрание. Изборът става с обикновено мнозинство, като депутатите гласуват два пъти. Първо – за премиер, после – структурата и състава на правителството.

Проблеми не се очакват, защото четирите партии имат общо 134 гласа.