„Нашата амбиция е да осъществим пълен четиригодишен мандат на управление и да свършим всички задачи, които сме си задали в договора. Мотото на работата ни е нулева толерантност към корупцията“, каза Кирил Петков по време на представянето на структурата и лицата от предстоящия кабинет.

„Тази коалиция ще бъде в този състав само ако това мото се спазва. Всеки лев, който ще бъде изхарчван от изпълнителната власт, ще трябва да минава критерия нулева толерантност“, каза Петков.

Другото мото на коалиция „Продължаваме промяната“ е прозрачност.

„Имаме пълно доверие на министрите. Пълен кредит на доверие с ясни начини на проверка, ясни общи цели и крайни резултати, които всички вие очаквате“, каза Петков.

Относно опозицията в Народното събрание, предстоящият премиер каза, че се надява те да имат конструктивен диалог. „Те са длъжни да следят всеки наш ход и ако някъде, някой от нас стъпи погрешно, да огласяват тази грешна стъпка. Това е ролята на една добра опозиция“, каза Петков.

Проектопремиерът отказа да коментира конкретни политически въпроси. „Прибързани общи приказки няма да има. Всичко ще е на база ползи и рискове. Анализите ще се правят максимално прозрачно. За всички отделни политики това ще бъде начина“, каза Петков.

„Имаме доста дълга и обобщена теза с коалиционните партньори за нашата политика по отношение на Северна Македония. Имаме какво да спечелим и ние, и Северна Македония от едно добросъседство. Това трябва да бъде на база взаимен респект. Българската позиция по отношение на Северна Македония остава, но иска да я надградим, не искаме да продължаваме само с лозунги от двете страни на граница“, каза Петков.

„Служителите в министерствата няма да се увеличават въпреки увеличената бройка на министерствата. С други думи тези нови министерства ще работят с част от съществуващи служители. За всяко едно назначение ще има намаляване на една бройка. Нетният брой на служи5телите остава същия. Имаме вицепремиер по ефективно управление точно с тази цел – за да създадем най-ефективната структура“, заяви бъдещият премиер.

Петков е категоричен, че всеки от кандидат-министрите е минал през процеса на коалиционно споразумение и не е имало смени в последната минута. „Назначенията на областните управители ще следват същите принципи като назначенията на министрите“, заяви Петков, но не разкри подробности.