Дейвид Смит е британски журналист и автор в областта на икономиката. Учил е в университета в Кардиф, както и в Оксфорд. Кариерата му започва като икономически репортер в "Лойдс Банк". По-късно се присъединява към "Now!magazine. От 89 г. става редактор в отдел "икономика" към изданието "Сънди Таймс" От 2016 г. води и своя седмична рубрика.

Преподава в университетите в Кардиф и в Нотингам. Носител е на много награди, сред които и наградата "Харолд Уинкод" за икономически журналист на годината. Автор на книгите "Години на нестабилност. Какво следва" и "Нещо ще се случи". Най-новата му книга "Безплатен обяд: лесно разбираема икономика" излезе преди няколко седмици. За инфлацията, цените и парите. Ексклузивно - Роуминг от Лондон.

- Преди всичко, добре дошли и благодаря за участието!
- Удоволствието е мое! 

- Според вашия фолклор, най-любимата тема на британците на вечерното парти са цените на жилищата. Е, дойдохме си на думата. Намаляването на данъка, дължим при покупката на жилища, и ниската лихва по кредитите доведоха до повсеместен бум на цените. Вижда ли се краят?

Да, има неочакван бум на цените на пазарите в Обедненото кралство, а и повсеместно през последните години. Това беше неочаквано. Когато дойде пандемията, всички очакваха рецесия и понижение на цените на жилищата, но това е най-необичайният бум на цените на жилища. Както споменахте, намалените лихви, заедно с данъчните облекчения за пазара на имоти всъщност доведе до изключителен ръст на цените. Трябва да отбележа, че откакто го написах в книгата, други теми дойдоха на дневен ред – Брекзит например е много обсъждана тема в Обединеното кралство и напоследък, разбира се, говорим много за руската инвазия в Украйна и нестабилността на световната икономика.

Цялото интервю гледайте в https://businessnovinite.bg/.