В Библията Голиат е огромен воин от Стария завет. Младият Давид, бъдещия цар на Юдея и Израел, го побеждава в битка с помощта на прашка.
В днешно време Давид срещу Голиат е матафора когато малкия човек се изправя срещу големите – било то в бизнеса или политиката.

През последните няколко седмици тази фраза беше използвана да опише една такава епична битка на американския „Уолстрийт“. В нея се намеси и друг митичен герой – Робин Худ, който се оказа българин. Всъщност най-богатият българин в света – Владимир Тенев.

Давид, Голиат, Робин Худ и загуби за милиарди долари, а в епицентъра на скандала е нашият сънародник и милиардер – 35-годишният Владимир Тенев.

Той идва с родителите си в САЩ, когато е на четири годинки. Баща му e бил преподавател по икономика в България, който заминава да продължи образованието си в САЩ през 1990 г. И двамата му родители са работили за Световната банка над 25 години и го окуражават да влезе във финансовата индустрия.

Владимир от малък се интересува от математика и финанси. Дори в едно интервю признава, че на 12 години е направил първата си борсова трансакция и спечелил 1000 долара.

Владимир завършва математика в университета Станфорд през 2013 г. и заедно със съквартиранта си Байджу Бат създават компанията „Робинхуд“. Само четири години по-късно тя вече е оценена от банкери на Уолстрийт на феноменалните 1,3 милиарда долара, а през август миналата година – на над 11 милиарда долара.

Сега Владимир Тенев е в „гореща вода“ както казват американците. На 18 февруари му предстои изслушване в Конгреса, а някои дори споменават думата „затвор“ - защо?

Платформата на Владимир Тенев „Робинхуд“ прави лесно за обикновени хора да купуват и продават акции през мобилния си телефон и без да дават комисионни на големите играчи.

Преди две седмици обаче хиляди такива дребни инвеститори решиха да започнат масовото изкупуване на акциите на една американска фирма, която продава електронни игри в магазини. Днес никой не отива да си купи електронна игра на дискета, а просто си я сваля от интернет, така че тази фирма е пред фалит.

Акциите й в началото на годината струваха около 17-18 долара, но в един момент стигнаха до 483 долара.

Когато това стана големи борсови играчи и фондове загубиха няколко милиарда долара понеже се бяха обзаложили, че акциите на тази фирма ще продължат да падат. Но те скочиха със 600 процента. Това става и с акциите и на няколко други такива фирми.

Печеливши се оказаха дребните играчи, които купуват и продават през платформата на нашия сънародник. Той обаче реши да спре търговията на тези акции точно когато обикновените хора правеха най-много пари, а богаташите от „Уолстрийт“ губеха милиарди.

Един от най-големите губещи се оказа и акционер в „Робинхуд“, което повдигна въпросът за мотива на платформата да спре търговията с тези акции.

Как Тенев обяснява решението си да спре търговията на акции? Той даде няколко интервюта, в които повтори едно и също – спрял временно търговията на тези акции, за да защити потребителите си.

„Ние със сигурност не направихме това под натиска на някой участник в пазара, хедж фонд или който и да е друг. „Робинхуд“ е брокерска фирма. Ние имаме много финансови задължения по закон към властите и клиринговите къщи. Това са пари, които ние трябва да депозираме и тези суми варират много, в зависимост от пазара. Някои от тези суми могат да бъдат огромни и в настоящата ситуация с тези имена на компании, които се обсъждат в социалните мрежи, ние сме в безпрецедентна ситуация. За да защитим фирмата и потребителите, трябаше да спрем търговията с тях“, казва в интервю Владимир Тенев.

Всъщност за „Робинхуд“ ситуацията изглежда губеща от където и да я погледнеш – първо, те трябва да гарантират продажбите през приложението със собствени пари докато сделките минат, което отнема два дни. Второ - ясно е, че с тези скокове на акциите става въпрос за някакъв вид спекулация, за което платформата по-късно може да бъде съдена.

В очите на дребните инвеститори, на обикновения човек ситуацията изглежда така – когато богатите започнат да губят играта, или я спират, или сменят правилата.

А как всъщност тези дребни инвеститори решават да купуват акции на тези безпреспективни комапнии? Организацията става в интернет форуми където това се обсъжда от тези дребни инвеститори. „Робинхуд“ дори дава възможност да купиш част от една акция и това показва наистина силата на социалните мрежи, дори и в борсовата търговия. От една страна може да е сантимент към компания като тази с електронните игри, но от друга - опит за координирана атака срещу тези огромни фондове, които са заложили, че акциите ще паднат още. Те загубиха над 5 милиарда долари само за седмица.

Сега Конгресът и институциите искат да знаят как е възможно това и дали законът не е бил нарушен, защото координирането за спекулативно вдигане на цените на акции, дори и в социалните мрежи, е престъпление.

Това не е първият път, в който „Робинхуд“ и Вадимир Тенев попадат в скандал и съдебни процедури. Компанията вече е била глобявана, а преди седмица стана ясно, че семейство съди компанията след като нейният син се е самоубил заради проблем в платформата.

В края на миналата година „Робинхуд“ се съгласи да плати глоба от 65 милиона долара, че е подвела своите потребители как правят пари. Въпреки, че не взимат пряко комисионна от тях, те не им дават най-добрите условия за покупка и продажба на техните акции, но това не е било обяснено.

На 8 февруари стана ясно, че семейство от едно чикагско предградие съди „Робинхуд“ след като техният син на 20 години се самоубил. Момчето помислило, че дължи 700 хиляди долара. Проблемът бил грешка в системата, той всъщност притежавал 16 хиляди долара и не дължал нищо.

Младежът изглежда се депресирал от видяното и на следващия ден оставил прощална бележка на семейството си. Властите казват, че той се хвърлил под товарен влак.

Семейството обвиняват компанията, че са оставили някой като сина им – без опит в инвестирането и без сериозен доход, да има борсови позиции от 1 милион долара.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!