Румънският анализатор и бивш говорител на правосъдното министерство на Румъния Дан Тапалага определи спечелилата гласовете на ЕП, но загубилата подкрепата на собствената си страната Лаура Кьовеши като професионалист с голям кураж и точният човек за главен прокурор на ЕС.

Според него има масирана кампания от страна на румънското лоби на властимащите срещу бившата ръководителка на антикорупционния орган в Румъния. Това той коментира в „120 минути”.

Снимка: bTV

Лаура Кьовеши е основният фаворит на ЕП за поста на европейски главен прокурор. И то въпреки волята на правителството на родната й страна.

На изслушването тя заяви, че може да накара новата прокурорска структура да работи в страните членки, прилагайки собствения си опит от Румъния. И подчерта, че по нейно време румънската прокуратура е възстановила средства за над 3 милиарда евро.

Снимка: bTV

Европейската прокуратура трябва да заработи през 2020 година. Основната й цел - да наказва злоупотребите с еврофондове и измами с ДДС.

Според Дан Тапалага румънското лоби на властимащите е помолило България да гласува срещу Лаура.

Снимка: bTV

„Файненшъл таймс” публикува статия, в която се твърди, че правителството от Букурещ се е опитало да накара съседните страни – от Централна и Източна Европа - да гласуват срещу Кьовеши. И тук можем да направим още едно заключение – защо тези страни приеха тази молба на Румъния, защо гласуват срещу този прокурор антикорупция. Нивото на корупция с евросредства в тези страни е много високо, затова”, коментира Тапалага.

И румънци, и българи са обвинени в кражби от еврофондове. И то политиците, добави анализаторът.

„Лично мен ме впечатли куражът и решителността й и на летището, и по време на изслушването. Невероятната й воля да се бори. Когато цяла страна е срещу теб, а ти да вървиш напред – това е изключителен кураж”, каза Тапалага.

Той обясни, че от две години правосъдието в Румъния е нападнато от действащи политици.

Снимка: bTV

„Сега има много управляващи, които се разследват от антикорупционния орган на Румъния. Някои от тях са и осъдени. Между тях е и Ливиу Драгня, който е ръководител на партията на власт. Той е и фактическият ръководител на Румъния”, коментира Тапалага.

Според него фактът, че Лаура Кьовеши бе извикана да дава обяснение по обвинение в деня, когато кандидатства, показва как действа властта в Румъния и е убедило Европа, че това е човекът, който трябва да води тази прокуратура.

Преди седмица посланиците на страните членки издигнаха за шеф Жан-Франсоа Бонер.

България също ще има свой представител в Европейската главна прокуратура. На финалната права в конкурса са двама прокурори и един съдия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!