Съветът на ЕС и Европейският парламент издигнаха различни номинации за ключовия пост на главен прокурор на съюза.  

Изборът обаче става с консенсус, засега оспорваната битка е между французина Жан-Франсоа Бонер и румънката Лаура Кьовеши.

Европейската прокуратура трябва да заработи през 2020 година. Основната й цел - да наказва злоупотребите с еврофондове и измами с ДДС.

Преди седмица посланиците на страните членки издигнаха за шеф Жан-Франсоа Бонер. "Най-важното е главният прокурор на ЕС да бъде мотивиран и аз съм точно такъв", твърди самият Бонер.

Снимка: btvnovinite.bg

Вчера ресорната комисия в европарламента предпочете бившия ръководител на антикорупционния орган в Румъния - Лаура Кьовеши. "Моята работа е да накарам правосъдието да работи там, където наказателното право е нарушено", отбеляза тя.

Единственият наш представител, присъствал на изслушването на кандидатите вчера е Емил Радев. Другите отсъствали. Радев подчертава, че той не е имал право да гласува, тъй като е замествал постоянен член на комисията.  

Доцентът по право на ЕС Христо Христев е убеден, че изборът не е в задънена улица и ще се определи при нови преговори между съвета и парламента. Но не може да си обясни липсата на родните евродепутати на изслушването. „Очевидно има някакво смущение и притеснение в перспективата Лаура Кьовеши да стане главен прокурор на ЕС”, смята доцентът. 

Снимка: btvnovinite.bg

България също ще има свой представител в европейската главна прокуратура. На финалната права в конкурса са двама прокурори и един съдия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!