Въпреки че румънското правителство не подкрепи кандидатурата на Лаура Кьовеши, според съдия Нели Куцкова от Софийския апелативен съд, тази позиция е само на кабинета в Букурещ, но не и на румънския народ.

„Доколкото следя, тя има голяма подкрепа на обществото, включително и от магистратите”, коментира в „Тази събота” съдия Куцкова.

Тя сподели, че е виждала Кьовеши само веднъж, по време на посещението ѝ в България и провелата се среща у нас, на която обаче не присъства нито един прокурор.

Куцкова похвали работата на Кьовеши, като отбеляза, че за да бъде издадена присъда на висши чиновници, се изисква висока компетентност на разследващите, както и достатъчно доказателства.

Самата Куцкова, която гледа граждански дела, каза, че никога не е позволявала да ѝ бъде оказан натиск.

За Лаура Кьовеши

Бившият главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши е основният фаворит на ЕП за поста на европейски главен прокурор. И то въпреки волята на правителството на родната си страна. Ако ефективността на борбата с корупцията се мери с осъдителните присъди, то статистиката е в полза на Кьовеши.

През 2006 г. в Румъния са повдигнати обвинения за корупция на 360 души, през 2016 г. – те са 1271. Сред тези над 1270 румънци са министри, депутати, кметове, магистрати, влиятелни бизнесмени. През 2006 г. присъдите за корупция са едва 155, 10-години по-късно те са 870. 

Скромен костюм, 3200 евро на месец заплата като шеф на Националната дирекция за борба с корупцията, жилище от 55 квадрата на кредит, без служебна кола. Хвалена и критикувана, много бързо Лаура Кьовеши става една от най-влиятелните личности в Румъния.

Началото на този възход е ироничен – президентът Траян Бъсеску я назначава за прокурор, а тя праща неговия брат в затвора. За 4 години работа в антикорупционното звено тя води повече от 1500 дела за корупция на всички равнища, а резултатите не закъсняват.

Битката на Кьовеши с корупцията не подминава и сърцето на самата правосъдна система: „Качеството на правосъдието зависи от хората, които прилагат закона. Затова корупцията в правосъдната система бе и е един от нашите приоритети. През миналата година изправихме пред съда 35 магистрати, 20 от тях получиха окончателна присъда”, каза тя.

Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие. Политическата класа в Румъния започва отпор на промените, които Кьовеши олицетворява.

Противниците ѝ смятат, че тя има твърде много власт в ръцете си и злоупотребява с нея. През 2018 г. президентът Клаус Йоханис издава указ за нейното уволнение като ръководител на антикорупционната прокуратура.

„Причината за освобождаването на Лаура Кьовеши от антикорупционния орган е именно заради силната й мотивация да продължава с разследванията по високите етажи на властта. Правителството не искаше това да продължава. Най-силният аргумент, че уволнението е политическо е фактът, че днес тя води в листата за европейски главен прокурор”, каза Дан Тапалага, бивш говорител на екс правосъдния министър в Румъния Моника Маковей.

Година преди да бъде уволнена Лаура Кьовеши беше в България, за да сподели успеха на румънския модел в борбата с корупцията: „Най-голямото предизвикателство през тези години не бе свързано с реформирането на институциите или с промените в законодателството. Най-тежката битка беше с начина на мислене, с манталитета, срещу нежеланието да настъпи промяната. Това не е лесна битка!”.

Търпение, последователност и солидарност – това според нея са трите предпоставки корумпираните да получат възмездие.

Наричат Лаура Кьовеши „Госпожа Антикорупция” в Румъния. Тя ръководи Националната дирекция за борба с корупцията, институцията – гордост на румънците, която в последните години изправи пред съда бившия премиер Адриан Нъстасе, още много министри, кметове и депутати в северната ни съседка. Сега Лаура се страхува за бъдещето на агенцията: „От миналата сряда всеки ден има риск за съдебната система в страната. За последните няколко години се смениха няколко правителства, но дирекцията за борба с корупцията остава непроменена, единственото безпокойство сега е със законодателството, да не се променя, защото това може да засегне сериозно нашата работа”.

В неделя румънското правителство обяви, че отменя указа, с който се декриминализира корупцията. Вчера обаче изненадващо в агенцията са получили почти същия указ, трансформира като нов проектозакон. От правителството впоследствие се отказаха и от него.

Сега всички очакват и какво ще е решението на Конституционния съд.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!