Канг Чун-хьок е роден в провинция Онсонг, Северна Корея. Като малък пресича ледените води на река Тумен, която разделя Северна Корея и Китай, превръщайки се в един от 30-хиляди дезертьори, които успяват да избягат от най-затворената страна в света през последните две десетилетия.

По-късно се установява в Сеул, Южна Корея, където завършва изящни изкуства.

Започва да рисува бруталните злоупотреби на режима в Пхенян. Неговите картини обикалят света и показват детайлно не само преживяното от него, но това, което се случва с милиони деца в Северна Корея.

През 2016 г. издава първия си хип-хоп сингъл „За свободата“. По повод тази песен „Уошингтън Поуст“ отбелязва: „Триумфът на Канг е още по-значим, защото той е бил „цъфтяща лястовица“ - термин, с който в Северна Корея се наричат бездомните деца заради факта, че те непрекъснато търсят храна“.

„С моите приятели обичахме да събираме гилзите покрай пространства, на които се извършваха екзекуции, защото нямахме играчки. Един ден реших да мина най-отпред и да видя какво се случва. Бях чувал, но никога не си бях представял такова нещо. Две седмици след това не можех и да си помисля да ям“, разказа Канг Чун-хьок ексклузивно в предаването „120 минути“.

Той разказа още, че всеки ден след училище ги карали да събират трева за зайците, които училището отглеждало, защото месото им отивало за храна на армията. С кожата им пък се шиели обувки.

„Докато бях ученик живяхме много зле. Баща ми реши да избяга в Китай, за да спечели пари. Но един ден застанал на крайбрежието на река Тумен от китайска страна и гледал Северна Корея, като си мислел колко иска да се върне. Тогава бива заловен и изпратен обратно в затвора“, каза Канг Чун-хьок.

След две години в трудов лагер се разболява, но срещу малък откуп успял да се върне при семейството си.

„Баща ми сподели, че няма друг изход освен да се избяга в Китай. Той успя да накара почти цялото село да избяга през реката.

Канг Чун-хьок има татуировка на датата, на която е избягал – 09.03.1998 г.

„Бях на 12 години, бяха много изплашен. Помня, че баща ми трябваше да брои до три и тогава да започнем да бягаме, но аз бях токова стресиран, че той каза едно и аз започнах да тичам. Най-големият ми страх бе да ни заловят или да пропаднем в реката, защото ледът може да се пропука всеки един момент“, каза той.

„Сред моите приятели имам такива, които са избягали от Северна Корея. Те изтриват спомените от Северна Корея. Но при мен, може би заради рисуването, картините остават в съзнанието ми“, посочи Канг Чун-хьок.

„Избрах рап музиката, заради историята на хип-хопа, а именно, защото стилът започва като жанр на онеправданите, които се фокусират върху социалните проблеми и несправедливостта в едно общество. С тази идея написах и първата си песен“, каза той.

„Ако някой в Северна Корея слуша южнокорейска или друга музика, може да му коства живота“, заяви Канг Чун-хьок.

„Мен не ме е страх, че ме наблюдават, но и не вярвам, че срещу мен ще има атака или някой иска да ми навреди“, заключи избягалият от Северна Корея.