След твърденията, че в болница "Лозенец", са се извършвали трансплантации, които са били в разрез със закона, тази тема стана много актуална. Не обаче и за „120 минути“, защото ние винаги сме отделяли внимание на тази драматична тема.

„Тези твърдения са „сериозно нещо, много сериозно нещо, за да може човек да коментира, дори от хора като мен, независимо, че съм лекар и съм свързана (с трансплантациите), докато не излязат наистина нещата. Право на министерството е да говори и да проверява“, заяви д-р Марияна Симеонова в „120 минути“

Д-р Симеонова е назначена за директор на Изпълнителната агенцията по трансплантациите в началото на 2013 г. от тогавашния министър на здравеопазването Десислава Атанасова. Преди да оглави агенцията, работи във Военномедицинската академия по специалността си "Анестезиология и реанимация". Има придобита квалификация и по здравен мениджмънт, а през 2011 г. завършва магистратура по "Международни икономически отношения". Преминала е редица обучения във водещи клиники в Израел, Холандия, Русия.

По време на нейното ръководство, броят на трансплантациите у нас скача неколкократно, а темата за донорството се популяризира. 

Пет години след началото на управлението си, през юни 2018 г., д-р Симеонова подаде оставка. Причината е забавянето на белодробните трансплантации заради прекратен договор с „Евротрансплант“.

По времето, когато е била начело на агенцията е имало запитвания от болници, включително чрез министерството на здравеопазването за извършване на трансплантации на чужденци у нас, разкри Симеонова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз бих се радвала, ако чужди пациенти идват да се трансплантират, защото имаме добри лекари и, разбира се, по-ниски цени. И това е така – ние имаме добри лекари. Но ролята на Агенцията по трансплантации и Министерството на здравеопазването е именно това да не се получи такова нещо (като незаконни трансплантации – бел. р.). Моето писмено мнение тогава беше, че трябва да се променят изискванията, за да има по-голяма сигурност и за да не се стигне до грешка. Не съм специалист, но моето лично мнение беше да се изискват документите през нашето МВнР“, каза Симеонова.

По нейните думи тя се е срещнала с много пречки по време на кандидатстването на България в „Евротрансплант“, които нямат обяснение, предвид че става дума за човешки живот.

Клише е, че българите не са склонни да даряват. Има увеличение на донорите в мозъчна смърт 8-9 пъти, каза Симеонова.

Вижте целия разговор във видеото.