14 от трансплантациите в болница "Лозенец" са били в нарушение на закона. Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Според новия директор на лечебното заведение, контролът при трансплантациите на чужди граждани трябва да бъде завишен.

Новото ръководство на болница "Лозенец" е предало цялата документация по случаите, обясни новият й директор - доц. Радосвет Горнев. Той посочи, че лекарите, които оперират, нямат информация за донора и реципиента.

„Няма как едни и същи хора да правят логистиката. Самото извършване на трансплантациите, медицинската част е отделена от останалите процеси“, заяви доц. Горнев.

Според него доказването на роднинска връзка при български граждани е прецизно. Не такава е ситуацията обаче при чужденците.

Доц. Радосвет Горнев обясни и профила на донорите и реципиентите при трансплантациите от жив донор. Според него в цял свят той е еднакъв.

„Млади хора от по-бедни страни са обикновено донорите. Реципиентите са по-възрастни хора от по-богати страни“, каза той.

По закон няма пречки и чужди граждани да се трансплантират у нас, но има условия както за тях, както и за българските граждани - реципиентът трябва да е са вписани в медицинския надзор. Донорите също могат да са чужди граждани, но при всички случаи е в сила условието за роднинска връзка в живото донорство.

„Логиката българското законодателство да не прави разлика между трансплантиране на чужди и български граждани е за да няма нито дискриминирани, нито привилегировани“. Това казва бившият и първи директор на агенцията по трансплантациите - д-р Янко Начков.

„Идеята, че може да извършваме трансплантации на чужденци не предполага, че богат реципиент ще си купи бъбрек, а че в България живеят чужди граждани. Изискването донорът и реципиентът да са роднини, освен моралните и етични причини, има и прагматично условие - вероятността за успешни трансплантации при роднини е по-висока“, посочи той.

И преди е имало е имало подобни случаи, казва той - и на чужденци, трансплантирани у нас, и на българи, оперирани в други държави.

„Тук обаче говорим за скандал с една чисто държавна болница, която е база на един голям медицински факултет, и цял народ знае като правителствена“, отбеляза още д-р Янко Начков.

14-те трансплантации се разследват от ГДБОП.

„За изясняването на някои факти от това разследване, е направен контакт с представители на Молдова, които да съдействат за установяването на лица, явили се като донори тук в нашата страна“, обясни министър Бойко Рашков.

По отношение на пререждането на чакащи за трансплантация от високопоставен държавен служител, заместник-здравния министър Димитър Петров коментира, че трябва да се установи по чие устно нареждане се е случила тя.