Трудно е да се правят прогнози кога ще излекуваме новия коронавирус от Китай. Все още всичко е много ново и знаем малко. Времевият хоризонт за ваксина може да варира между няколко месеца и година – епидемиологът д-р Петър Марков от Оксфордския университет.

За „120 минути“ лекарят поясни, че първоначалната хипотеза за произход на вируса от змии е била отхвърлена. Той подчерта, че първите заразени хора са участвали в бизнеса с продажба на диви животни в град Ухан, провинция Хубей.

Въпреки това все още не е ясно от какво животно е произлязла заразата.

По думите му страните трябва да са благодарни на Китай за взетите мерки за контрол на инфекцията. Така се дава възможност на останалите да вземат адекватни и навременни решения за ограничаване, допълни Марков.

„Вирусът е нов не само за Европа, но и за целия свят. Именно това е главното предизвикателство – да контролираме заразата. За нас е важно да знаем ключови характеристики. За момента знаем много малко за вируса“, обясни епидемиологът.

Според него винаги е повод за притеснение, когато има над 14 хил. заразени и над 300 загинали.

Д-р Марков изтъкна, че основните посоки за подготовка за овладяване на коронавируса са три:

  • Тест, който да покаже дали даден човек е заразен;
  • Екип от експерти, който да наблюдава заболелите;
  • Клиничен капацитет – достатъчно лечебни заведения, които да приемат пациенти.

Също така докторът поясни, че епидемията от 2015 г., избухнала в Южна Корея, се дължи на т.нар Близкоизточен респираторен синдром, който възниква в Саудитска Арабия.

„Коронавирусът продължава да е проблем за Саудитска Арабия. За него се знае, че произлиза от камили и има висока степен на смъртност“, обясни още той.

Според него отразяването на темата за новия коронавирус в българските медии е трезво и умерено.

Вижте още във видеото!