„Има голяма разлика между европейския и българския, или балканския начин на правене на политика. Европейският начин на правене на политика е търсене на консенсус за политика, които имат отношение към живота на много хора в цяла Европа. Докато в България ние очакваме да има противопоставяне – или моето, или твоето. Няма как да се управлява така Европа.” Това обяви в предаването „120 минути” д-р Антония Първанова, бивш евродепутат по повод избора на водещите фигури за институциите на Европейския съюз. Тя е политикът, който преди 10 години измисли слогъна „Европа ни чува”. 

Относно отказа Франс Тимерманс да оглави поста председател на ЕП тя коментира, че за такива постове се търсят консенсусни фигури и при консултациите се търси сметка за всяко крайно изказване на кандидатите в миналото.

„С кандидатурата на Урсула фон дер Лайен  има няколко много силни сигнала към избирателите. Първият е, че за първи път има жена-лидер. Следващото нещо е, че явно се търси човек като нея, който е с експертиза в социалната политика, здравеопазването и отбраната – тя е с постижения във всички тези области”, смята Първанова.

По думите ѝ равнопоставеността на половете ще е приоритет в този мандат на Европейския парламент.

Вижте цялото интервю във видеото!