До преди една седмица Великобритания неофициално се придържаше към политиката за изграждане на колективен имунитет срещу COVID-19. В понеделник този подход кардинално се промени и бяха въведени извънредни мерки.

През последните три дни Островът бележи печален рекорд в черната  статистика на починалите от коронавирус за денонощие. Преди дни броят им беше под 100, днес те вече надхвърлят 1000.

Oфициално диагностицираните станаха над 17 хил., правителството засили контрола по прилагане на мерките, които въведе преди седмица. Масово се използват дронове и хеликоптери, за да се локализират хора, които нарушават забраните.

Въпреки предприетите мерки, все още много жители на Острова, които не оценяват сериозността на ситуацията. Според различни източници, реалният брой на заразените с COVID-19 в страната вероятно е близо 2 млн. Тестваните до този момент са едва 120 000.  

Реалността, пред която се изправиха британците беше обобщена от едно вестникарско заглавие: „Великобритания се събуди от сън, за да заживее в най-големия си кошмар“. 

След първоначалния шок британците се мобилизираха и обединиха срещу невидимия враг. Само за един ден близо половин милион доброволци се записаха, за да подкрепят здравната система.

В четвъртък вечер милиони, сред които и най-младите членове на кралското семейство, аплодираха от терасите си здравните работници. Според публикувано вчера изследване, 72% от британците одобряват политиката на премиера Борис Джонсън. Анализаторите отдават това на обявения пакет от мерки на обща стойност 30 млрд. паунда , които правителството предложи в новия бюджет на страната. 

С тези средства ще се подпомогнат както тези, които са застрашени да загубят работата си, така и самоосигуряващите се, каквито са и повечето българи, които работят на Острова. Стана ясно също, че националната лотария отпуска 300 млн. в помощ на пострадалите от вируса.

Кризата показва различни реакции. Сред най-запомнящите се е тази на уловения от камерите стратег на Брекзит и определян като сивия кардинал на правителството Доминик Къмингс. Вижда се как той панически бяга от „Даунинг стрийт“ минути след като стана ясно, че премиерът е с заразен с COVID-19. 

Едва ли обаче, правителството на Джонсън ще може да избяга от въпроса как ще се развият преговорите след Брекзит, но те определено не са на дневен ред.

Водещият съветник на правителството - епидемиологът Нийл Фъргюсън обяви, че ограничителните мерки вероятно ще продължат повече от обявените 3 седмици, като най-оптимистичният срок за техния край е месец май, а реалистичният - месец юни.

Тази прогноза подкрепя сериозните опасения на селскостопанския сектор за катастрофа. Без чужди работници плодовете и зеленчуците ще останат несъбрани в полетата на Великобритания. Много българи са сезонни работници на Острова и договорите им започват да текат от следващите седмици.

Вестник "Гардиън" написа, че няколко големи британски ферми наемат чартърни полети за селскостопански работници от Източна Европа, като възлагат най-големи надежди на България, която все още не е затворила границите си.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 560 0 146 1 206
Света 6 573 585 10 890 388 041 3 170 532
Заразени* Нови Починали
България 2 560 0 146
Света 6 573 585 10 890 388 041
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer