По примера на други държави в Европа и Великобритания въведе извънредно положение заради COVID-19. Заразените във Великобритания надхвърлиха 8000, смъртните случаи са 422.

„Давам на британския народ много прости инструкции: трябва да си останете у дома“, след тези думи на премиера Борис Джонсън, Великобритания осъмна в извънредно положение. 

Ограниченията за над 66 млн. британци са непознати за историята на страната. Въпреки категоричния тон на забраните, в края на първия ден се спекулира много с възможността на властта как ще приложи реално мерките.

Снимка: Reuters


Ограниченията са почти същите като в България. Забранява се напускането на домовете, освен при крайна необходимост. Парковете няма да затварят, за да има възможност за физическа активност, но сам и един път дневно.

Снимка: Reuters

„Без огромни национални усилия за спиране на разпространението на този вирус, ще дойде момент, в който никоя здравна служба в света не би могла да се справи. И както видяхме другаде, в други страни, които също имат фантастични системи за здравеопазване, това е най-голямата опасност“, посочи Джонсън.

Въпреки обявените мерки, десетки публикации в социалните мрежи показаха лондонското метро претъпканото с отиващи на работа хора и със свито разписание. Други избраха да спазят рестрикциите и да си останат у дома, призоваха и други да го направят.

Снимка: Reuters


Срокът на действие на закона, даващ широки права на кабинета, обаче е цели две години. Това също предизвика противоречиви коментари. Ситуацията наложи промени и във вековни традиции. Днес, за първи път в своята история Върховният съд на Великобритания гледа дело онлайн.