Великобритания също въведе извънредно положение заради COVID-19. 

"Давам на британския народ много прости инструкции: трябва да си останете у дома". След тези думи на премиера Борис Джонсън, Великобритания осъмна в извънредно положение. Над 66 милиона британци ще трябва да се съобразят с ограниченията - първите от подобен род, след Втората световна война.

Снимка: Reuters
Затварят се всички магазини, освен хранителните. Ще работят и аптеките. Забранява се напускането на домовете, освен при крайна необходимост - за храна, лекарства, посещение на лекар или до работното място, но само в случай, че не може да се работи от къщи.

Парковете няма да затварят, за да има възможност за физическа активност, но всеки трябва да се движи сам и един път дневно. Забраняват се сватбите, кръщенетата, но не и погребенията.

"Не трябва да се срещате с приятели. Ако приятелите ви помолят да се срещнете, трябва да кажете "Не". Не трябва да се срещате с членове на семейството, които не живеят в дома Ви", обяви премиерът Борис Джонсън.

Мерките влязоха в сила от снощи и ще действат през следващите три седмици, след което ще се прецени ефективни ли са.

"Без огромни национални усилия за спиране на разпространението на този вирус, ще дойде момент, в който никоя здравна служба в света не би могла да се справи. И както видяхме другаде, в други страни, които също имат фантастични системи за здравеопазване, това е най-голямата опасност", заяви британският премиер.

Снимка: Reuters

Джонсън обяви, че ще има специален пакет в подкрепа на всички работещи и на бизнеса.С въвеждането на тези мерки на практика се слага край на водената до момента неофициално политика за изграждане на "колективен имунитет". И след като досегашните съвети да се избягват социалните събирания и контакти бяха пренебрегнати от милиони хора на Острова, особено през изминалия топъл уикенд.

По последни данни заразените с COVID-19  в Обединеното кралство са 6650, а починалите са 335.