Георги Драмчев и Богомил Александров отдават живота си на старите компютри родно производство от миналия век. Заедно имат няколко стотици машини, а голяма част от тях все още работят. И двамата работят професионално в IT сферата и до днес помнят първия компютър, на който са работили.

Снимка: bTV

"Удовлетворение ни носи това да запазваме историята... Така и по-младите ще знаят какво се е произвеждало в България", си спомня Богомил. Георги разказва, че събира не само хардуер, а и софтуер, и периферия за старите социалистически компютри.

Хобито им отнема много време. И място. "Помагат ми приятели и семейството. Децата със същото удоволствие, с което играят на таблети и телефони, играят и на тези стари компютри. Огънят в очите им, когато го видят да работи и ме молят да им пусна някоя игра, е безценно нещо...", казва Георги. 

Колекционерите казват, че проблемите в системите на НАП са заради зле написан софтуер, а не стара версия. А родната традиция в хакерството е от няколко десетилетия. "Сам се нарича "Черния отмъстител", но до ден днешен така и никой не знае самоличността му. Създава първия в света стелт вирус, чиито код може да се модифицира и трудно може да бъде открит. Така през 90-е години нанасят големи удари срещу много системи в САЩ и Европа", разказва Богомил Александров.

Какво още е известно за "Черния отмъстител" и още от колекционерите на стари български компютри - вижте видеото на Димитър Иванов!