Тази седмица bTV Новините навършиха 20 години. Димитър Иванов ни показва новините отвътре и ни среща с водещите отблизо.

„Тези 40 минути са синтезираният живот на България, поднесен по най-професионалния начин в ефира на bTV“, каза водещият Юксел Кадриев.

"Това е трудът на десетки хора, които са работили часове наред, за да можем ние да представим по най-добрия начин това, което те са направили“, сподели водещата Лиляна Боянова.

„Появиха се много нови технологии, които изискват от нас да бъдем и презентатори. Да използваме нови изразни средства и да въплъщаваме журналистическите жанрове в тях“, заяви водещата Виктория Петрова.

„Нашата работа се свежда до едно - да разказваме истории, на базата на които хората да вземат решения и затова е толкова отговорна“, каза водещият Иван Георгиев.

Всичко започва рано - преди изгрев.

„В ранните часове на деня все още няма толкова събития в развитие, но пък следим как продължават новините от вчерашния ден и какво предстои през днешния“, разказа водещата Виктория Готева и допълни:

„Водещият не просто чете, той пише новините, монтира заедно с колегата, който е тук. Това е един голям процес, който се случва и за много кратко време сутрин.

Трябва да се направят репортажи от хора, които са се включили в сутрешния блок, обикновено това са политици или коментатори по актуални теми, нашите репортери също са на място на живо и предават от центъра на събитията, така че емисията в 8 часа е вече доста по-динамична от тази в 7 ч. В 9 ч. е още по-интересно, защото денят е напреднал, случили са се още събития“.

А след края на сутрешния блок новините продължават по радиото - на всеки час.

„Ние се стараем емисиите да бъдат направени в максимално кратък срок преди излъчването им. Така че, ако нещо се е случило веднага, сега, преди 5-10 минути, да може слушателят веднага да разбере най-актуалната информация, най-новото.

Форматът е малко по-динамичен, по-различен и в по-съкратен и концентриран вид, което между другото не е никак лошо, за да можеш много бързо да хванеш есенцията“, обясни водещата Биляна Гавазова.


Биляна Гавазова, която е започнала кариерата си в радио, казва, че именно ефирът на думите ще е най-голямата ѝ школа. А сега радио, интернет и телевизия са взаимно свързани.

„Всеки един сегмент допълва другия и то е комплекс от едно цяло, и е много добре стиковано“, допълни Биляна Гавазова.

Сред другите големи предизвикателства през деня за новинарските водещи е емисията в 12 ч..

„Много често влизам с един ред на новините, той се сменя абсолютно в течение на самата емисия, просто такъв е моментът на деня - тогава се случват почти всички, ако не и всички събития. Влизам с ред с 20 обекта, по време на емисията падат 10, появяват се 3-4 други, няколко живи включвания, може да продължи още 1 час - 2 часа“, разказа водещият Денислав Борисов.

А пулсът на деня се измерва от най-добрите професионалисти. 

„В България и всеки ден по света се случват хиляди, стотици - милиони събития. Това, че ние избираме да покажем едни конкретни, е отговорността ни като журналисти. Но докато в другите емисии продуцентите, водещите имат време за реакция, могат да го обсъдят с колегите си кое и как да подредят, в обедната емисия всичко се случва веднага, на момента“, допълни Денислав Борисов. 

„Ако трябва да бъда много откровена и да си призная - аз нямам нито един ефир, в който да не се притеснявам, защото това изисква върхова концентрация, почти не съществува, освен извънредния, ефир, на който аз да не съм посветила поне няколко часа подготовка“, обясни водещата Виктория Петрова.

„Видимата част от нашата работа е най-малката част от съдържанието. Обикновено това, което правя като репортер или като човек, който организира малко по-дългосрочните проекти на нашата редакция, понякога го съчетавам с новините, а не обратното. То е едно и също нещо“, каза Иван Георгиев.

„Лично за мен да започнем да водим отново в новия дом на bTV Новините, високотехнологичното студио, за мен беше все едно наново да започна да правя това, което правя, и е много приятно да можеш да разполагаш с толкова много възможности да се изразиш по възможно най-атрактивния, разбираем начин за зрителите“, сподели Лиляна Боянова.

„Сърцето на телевизията, което тупти вече толкова силно 20 години и задава ритъма на нашето общество като жив организъм, всъщност не се намира в това студио. А се намира от другата страна на тази стена - това е нюзрумът, в който всички наши колеги работят денонощно, всеки ден, без почивен ден в годината, без значение дали става въпрос за делници, празници, без значение дали техни близки са болни, или имат някакъв личен проблем. Това никога няма значение“, допълни Иван Георгиев.

Из извънредна емисия Новини: 

„Ние се връщаме обратно при Стоян Георгиев. Стояне, хората при теб стават все повече и повече. Какво се чува, за какво си говорят?

„След толкова дълго време заедно и по отделно на ефир, това е нашата премиера. За първи път се случи така, че ние заедно водихме това студио извън реда. То показа по един непредубеден начин интелектуалните, менталните ни възможности, представи ни като двойка личности пред зрителите и надявам се да сме спечелили доверието, което те така сърцато ни дават години наред“, заяви Виктория Петрова.

Водещите на централната емисия казват, че опитът е ключов в пълната с извънредни събития 2020 година.

„Познаваме се, знаем кой как реагира в дадена ситуация. За мен е удоволствие, че имаме възможността да водим заедно, мога да разчитам във всеки момент на Иван. Много ми е помагал в кризисни ситуации, които зрителите навярно не усещат като такива, но това е част от работата“, призна Лиляна Боянова.

„Ако имаш например четирима репортери в различни гледни точки - всеки един от тях, той си знае неговата тема и неговата гледна точка в този момент. Водещият е този, който трябва да сглоби този възел, на момента, в ефир и да го поднесе на зрителите. Тук във важност идва рутината на въпросния водещ. Грешната рутина, грешният опит води до грешни решения по време на ефир. Но ако водещият е бил достатъчно разумен да си извади правилните изводи и да ги приложи, тогава извънредната емисия се превръща в едно бижу и зрителят остава доволен от това, освен че е информиран, остава доволен и от това, което е видял“, разказа Юксел Кадриев.

Водещите отговориха на всичките ни въпроси, но не и на един - какво си говорят, когато спрат осветлението? „Тайна“ – отвърна Юксел Кадриев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!