Станка Василева, на 89 години, е най-възрастната рали състезателка у нас. От млада се увличала от майсторското шофиране – на кола и мотор. Взима книжка от раз – преди близо 60 години: „Като почна курса, не е като сега – дадеш 1000 лв., взимаш книжка, 3-4 месеца изпитват те, истински шофьор да станеш”.

Макар да работела в земеделието, шофирането й било като втора професия. Кои са най-важните качества, за да бъде един човек добър шофьор? „Най-добрите качества са това да се внимава. Внимаваш ли, да караш добре, един път да не нарушиш”.

Снимка: bTV

За многогодишния си стаж зад волана няма нито едно нарушение, нито един инцидент.

Майсторката на волана казва, че самонадеяността е най-голямата грешка на шофьорите и основна причина за войната по пътищата.

Снимка: bTV

Станка Василева е убедена, че жените са по-добрите шофьори: „Жените са много внимателни, много. Е, някоя чувам по телевизията, пийнали, карат, бели беше направила една жена, 4-5 коли унищожи, това е груба грешка, и най-вече алкохол като употребяваш зад волана като си, това е непростимо”.

Снимка: bTV

Станка традиционно печели осмомартенското рали в Добрич, както и международните състезания в Източна Европа, в които е участвала в дългата си кариера. Сменила шест коли, но признава, че вече възрастта влияе на рефлексите и затова се отказва.

Станка има две деца, четири внука, 8 правнуци. Гордее се, че всички умеят да карат. А на пистата – имало умели млади момичета, които уверена е, ще я заместят достойно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!