Намираме се в предизборна кампания от година и това до голяма степен разми границата между наука и популизъм. Това каза в интервю за предаването „120 минути“ д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн.  

Според него твърдението на служебния премиер Стефан Янев, че страната ни се намира в плато относно заболеваемостта от COVID-19 е по-скоро пожелателно мислене.

5000 заразени и 150 починали на ден е едно много сериозно натоварване за малка държава като нашата, коментира лекарят.

По думите му Швейцария се е намирала в подобна ситуация миналата есен.

„Швейцарската здравна система е изключително добре подготвена, с много интензивни легла. Успя да поеме до ръба на възможностите си, но дори и тя започва да се претоварва. Ние лекарите от лабораториите получихме съобщение, че е ако се налага, трябва да помагаме в клиниките. Но урокът беше научен – ваксинацията напредна много активно чрез разяснителна кампания“, каза лекарят.

По време на разяснителната кампания не е била скривана истината от хората, не е имало и залитане в стил: „всички ще измрем“.

Обикновения човек, който няма достъп до експертна информация, остава разкъсан между поляризация на ниво експерти и на ниво политици, коментира още д-р Аспарух Илиев.

Според него след предстоящите избори ще се наложи у нас да има селективно затваряне на бизнеси и изискване от определени професионални групи да се ваксинират.

Той даде пример с университета в Берн, където след предупреждение през август от началото на учебната година от преподавателите се изисква да са ваксинирани, за да контактуват със студенти.

Гледайте целия разговор във видеото!