В България все още сме на последно място по темпове на ваксиниране в ЕС – по-малко от 1% от населението е имунизирано.

Страни като Дания, Словения и Малта са най-добри в това – ваксинирал и са около 5% от населението си.

В болница „Пирогов“ днес сутринта започна ваксинацията и с третия одобрен в Европейския съюз препарат – този на „АстраЗенека“.

Вчера получихме първите близо 28 000 дози от него. А с тях започна и третата фаза от Националния план по ваксинация – в нея са включени служители от ключови отрасли в държавата.

Втора и трета фаза ще текат паралелно. Във втора фаза са включени учителите, както и потребители и служители на домове за възрастни.

Това, което отличава оксфордксата ваксина от останалите две, които вече използваме у нас е, че тя е много по-лесна за съхранение – в обикновени хладилници при температура между 2 и 8 градуса.

Освен това интервалът за поставяне на двете дози е по-голям – между 4 и 12 седмици. Това всъщност е причината Националният ваксинационен щаб да обсъди възможността всички дози, които получихме вчера, да се ползват само за първа доза, за да се обхване по-голям брой от населението.

Дискусиите около ваксината на „АстраЗенека“ са дали тя да се прилага на хора над 55 и над 65 годишна възраст – голяма част от държавите в Европейска съюз ограничиха ползването й до тази възраст, тъй като няма достатъчно проучвания за ефективността й при възрастни. Швейцария пък не одобрява на този етап за всички възрасти. У нас няма такова ограничение.

В момента текат изпитвания в Южна Америка върху десетки хиляди души, включително и на възраст над 65-годишна възраст. Резултатите от тях се очакват скоро.

Руската ваксина „Спутник“, която също е аденовирусна като тази на „АстраЗенека“, вече е одобрена от 19 регулаторни органа, очаква до края на следващата седмица да бъде одобрена в общо 25 държави, а клиничните изпитвания от трета фаза показват над 90% ефективност.