Стартира трета фаза на ваксинацията срещу COVID-19, която обхваща служители на критично важна за държавата инфраструктура, отговарящи за важни за обществени живот дейности, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов по време на брифинг в "Пирогов".

Първите ваксинирани в този етап бяха служители на "БулБио", които отговарят именно за разпределението на ваксините в страната. Предстои тази неделя да бъдат ваксинирани и първите представители на ЦИК и изборната администрация, за да се осигури тяхната безопасност при предстоящия парламентарен вот на 4 април. 

В "Пирогов" бяха поставени първите дози с ваксината на „АстраЗенека“. Директорът на ИАЛ Богдан Кирилов съобщи, че информацията за нея е налична на сайта на министерството на здравеопазването и неговото ведомство.

По неговите думи не се налага възрастово ограничение при нейното използване и няма сведения за проблеми с нейната безопасност при хора над 55 години, което се показва и от последни изследвания при пациенти от тази група на база имунен отговор. Неизвестността е каква е нейната ефективност при хора над 55 години.

Тъй като между поставянето на първа и втора инжекция на ваксината на "АстраЗенека" има по-дълъг период между 4 и 12 седмици, Богдан Кирилов обяви, че се обмисля да не се да не се пази втората доза и да се имунизират повече хора с пристигналите в събота количества от препарата.

В събота пристигнаха 28 000 дози от ваксината на "АстраЗенека". Очакват големи количества през следващите седмици. По думите на Кирилов през месец февруари се очакват над 360 000 дози, но повече информация за количествата ще има през следващите дни. Това трябва да доведе до рязко повишаване на броя на ваксинираните в рамките на следващия един месец.

Не се предвижда използването на една ваксина при първа инжекция и друга при поставянето на втора доза, тъй като това го няма в документите за самите препарати, въз основа на които те са получили одобрение, каза Кирилов.

Ваксината на "АстраЗенека" е с по 10 дози във флакон, не се нуждае от разреждане и се съхранява на температури между 2 и 8 градуса, което ще облекчи процеса на имунизация.

В рамките на 2 седмици ще може да се поставят 300 00 дози от "АстраЗенека", ако се вземе решение да не се пази втора доза, каза каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.