Във връзка с това безопасно ли е бременните жени да се ваксинират срещу COVID-19, доц. д-р Петя Чавеева от Асоциацията по майчино-фетална медицина заяви в предаването „120 минути“, че едно от последните проучвания, публикувано в доста реномирано списание, доказва, че за момента не е установена някаква пряка връзка за влошаване на състоянието на майката или последици за бебето, ако ваксината се предприеме от 24-та гестационна седмица.

„Отваряме скобата – това са нови данни, нека да дадем шанс да имаме още повече информация, за да може много конкретно да информираме и да консултираме своите пациенти. Когато говорим за един риск 1/100 – 1/1000, не изглежда толкова зле в нашите очи“, допълни тя.

Кърмещите жени също могат да се възползват, заяви д-р Виолета Стратиева.

„Последните проучвания показват, че и трансплацентарно минават антитела, ако майката е преминала COVID инфекция, както и ваксинирана, така че децата се възползват. За кърмещите жени няма проблем, не се излъчва в майчиното мляко. Биха могли да бъдат ваксинирани“. 

д-р Виолета Стратиева

Д-р Мария Янкова каза, че по време на пандемията за тях също е било напрегнато, както за всички лекари:

„Успяхме да се адаптираме по някакъв начин към ситуацията, за да може да не прекъсваме работата, която имаме, и успяхме да го направим съвсем гладко този преход, което е чудесно. Лишихме се от много неща, както всички останали, но гледаме с оптимизъм напред.

„Обърнали сме поглед към новото, ще имаме нов конгрес на Асоциацията по майчина и фетална медицина и това ни дава сили за нови неща, за борба и повече професионални успехи“, допълни д-р Виолета Стратиева.

Доц. Петя Чавеева съобщи, че успяват да привлекат все повече съмишленици на тяхна страна:

„Това до голяма степен се дължи на това, че асоциацията дава възможност за колаборация с много колеги в страната, за участия в конгреси, както и предстоящия конгрес, създаването на уебинари, в които да оформим нашите мисли, да оформим какво бихме могли да представим на нашите пациенти и да предложим като по-добра клинична практика“.

„Хубавото на феталната медицина е, че обръща вниманието към бременността съвсем рано, съвсем в началото, още в 12-та седмица, докато бебето е много малко – 5 см. Може да ни даде възможност да се подготвим за приятните и неприятните моменти, ако ги има такива. Хубавото в случая е, че само 7% от бременните жени се усложняват с нещо тежко, сериозно, но пък хубавото е, че с прийомите на феталната медицина можем много в началото да хванем проблемите, тоест – да направим необходимия скрининг, за да може бременната жена и фетуса впоследствие да се възползват“, допълни д-р Виолета Стратиева.

„Случаите, които са обект на моя интерес, са случаите, които са подложени на вътреутробна фетална хирургия, а именно тези най-малки наши пациенти, които не биха имали добър шанс след раждането си да имат добро развитие, имат нужда от вътреутробна фетална хирургия.

Дори по време на пандемия ние не си давахме сметка, че чрез асоциацията, чрез общи усилия и това да прокараме вътреутробната фетална хирургия като поведение и като лечение по време на бременност, по време на корона имахме възможност да третираме пациенти, които идват дори от други държави.

Последният ми случай дойде от Северна Македония с тежък фетофетален трансфузионен синдром. Това означава, че две близначета страдат помежду си с обмяна на кръвопоток, на повърхността на плацентата и тяхното единствено лечение е лазеркоагулация на междублизначните анастомози, състояние, което им дава шанс да оцелеят. Те вече са 32-ра седмица и имах много хубав есемес, че бременността продължава и родителите се чувстват благодарни, че са били в сигурни ръце“, разказа доц. д-р Петя Чавеева.

доц. д-р Петя Чавеева

„Всичко започва от първия триместър. Асоциацията обръща внимание на този тип бременности, многоплодните бременности, както говори доц. Чавеева, че те бяха особен таргет в началото. Прееклампсията е също таргет – това са усложнения, свързани с плацентата, които бихме могли да прогнозираме много рано и да третираме късно през бременността“, каза д-р Виолета Стратиева.

„Нашите усилия могат да бъдат насочени и към превенцията, ние може да намалим броя на тези деца, които са родени недоносени, т.е. ние можем толкова добре да се погрижим за бременните, така че да не допускаме или броят на децата, които са родени недоносени да бъде съвсем малък, колкото е възможно по-малък. Това, което ние години наред работим, е да намалим случаите на преждевременно раждане и те са най-вече плод на усложнения с високо кръвно, двуплодната бременност, други случаи на преждевременни раждания, които са ни по силите“, допълни д-р Мария Янкова.

д-р Мария Янкова

За високото кръвно след раждане, д-р Виолета Стратиева поясни, че биха могли да открият случаите, които биха могли впоследствие да се възползват от лечението най-рано през бременността, още в 12-та седмица.

„Високото кръвно започва след 24-та седмица, но ние за него знаем и можем да осъществим такава превенция с конкретни лекарства и наблюдения още в 12-та седмица, още когато е 5 см.“, допълни тя.

„Ние вече знаем, че 12-та седмица е ключова за нас, да предскажем усложнения, защото пак казвам – Синдромът на Даун е най-често асоциираният преглед на бременните жени с това, че в 12-та седмица трябва да се направи специализиран преглед. Статистически, 3 до 5% са бременните жени ,които са усложнени с прееклампсия. Знаем също така, че едно раждане преди 31-ва гестационна седмица или в края на седмия месец може да доведе между 17 и 20% до лош изход за плода, което за нас представлява голямо предизвикателство да индивидуализцираме, да персонализираме индивидуалния риск на всяка бременна за развитие на усложнения, не само то хромозомни заболявания“, заяви доц. д-р Петя Чавеева.