При третата вълна на COVID-19 има повече случаи на заразени бременни жени. Това заяви в „Тази сутрин“ директорът на УАГБ „Майчин дом“ проф. д-р Иван Костов. 

По думите му тежките случаи също са зачестили – има родилки с дихателни проблеми и настанени в интензивни отделения. Той обясни, че след третия триместър матката на бременните жени се разширява и пречи на разгъването на белите дробове. 

Относно 36-годишната бременна жена от Бургас, която загуби битката с коронавируса, проф. Костов заяви, че казусът е обсъден на Експертния съвет по акушеро-гинекология към здравния министър. 

„Бременните жени имат понижен имунитет и могат по-лесно да се заразят. Важно е да се знае, че гинеколозите от цялата страна избрахме единен протокол – диагностично-терапевтичен за бременните жени, който ще бъде предложен през РЗИ-тата на колегите“, каза още той. 

Проф. Костов коментира, че има спорове дали бременните жени трябва да се ваксинират. Той уточни, че в Щатите са на положително мнение, но Европейката агенция по лекарствата все още не е дала разрешение. 

„За България нашето експертно мнение е, че това може да става единствено след категоричното желание на бременната, с информираното становище на наблюдаващия акушер-гинеколог“, посочи експертът. 

Той обясни, че се е подписал под препоръката на експертния съвет бременните жени и тези, които планират такава в следващите шест месеца, да не се ваксинират. Проф. Костов уточни, че информацията по темата се променя постоянно и становището на международните експерти за периода на имунизиране при планиращите бременност вече е по-кратък – около три месеца. 

„Становището стъпва основно на научни данни. Всеки конкретен пример е различен. При бременна жена с хронични заболявания – това може да усложни протичането на бременността при евентуална ваксинация. Много малко е все още информацията за бременност и ваксини и затова внимаваме“, допълни той. 

Проф. Костов препоръча на бременните жени да търсят лекарска помощ веднага, ако бъдат диагностицирани с коронавирусна инфекция и да не чакат поява на симптоми, защото състоянието им може бързо да се влоши.   

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!