Има един проблем в прокуратурата, който се видя и през последните дни, онагледен от недопустимото въоръжено нахлуване в президентството. Всеки главен прокурор у нас може във всеки момент да образува или да прекрати разследване срещу всеки политик. С това той може да създаде определена политическа ситуация. Той не е просто човек, който представлява институцията. Той самият може да бъде институция.

Това заяви журналистът Анна Заркова, която представи своята нова книга “Главните прокурори”. В студиото на “120 минути” тя изтъкна, че има нещо общо в начина, по който главните прокурори у нас оперират срещу корупцията - в тяхното оперативно поле винаги попадат “бившите”.

“Сега Иван Гешев нарича това “разплитане на свинските черва”. Главните прокурори обаче не успяват да извършат операцията като хирурзи”, подчерта тя.

Заркова започва да пише книгата в края на миналия юли. По думите ѝ тогава за първи път хроничният глад за законност и справедливост е изкарал хората да протестират срещу предизвестения избор на единствения кандидат, който да заеме мястото на Сотир Цацаров.

“Срещу тях извадиха контрапротест - в него разпознахме охранители от известна фирма и журналисти от тези, които премиерът Борисов нарече на галено “мисирки”, допълни тя.

Според нея се е получила неприятна жива картина на институцията главен прокурор или по-точно на институцията такава, каквато се вече се е била преобразила - от надзорник на законност в политически силов играч, който е играел извън полето на законността и морала.

“В книгата портретът на Гешев не е завършен. Ранният Татарчев не прилича на късния. Ранният Филчев не прилича на късния. Ранният Велчев не прилича на късния. Същото важи и за Цацаров. Много е възможно и това да се получи с Гешев, ако не подаде оставка”, продължи журналистът.

Тя коментира, че главните прокурори не са се харесали в книгата и не са присъствали на нейното представяне.

“Аз уважавам всеки един от тях. Те са добри юристи. Някои от тях са блестящи юристи. Съчувствам им, когато казват: “ако искаш много хора да те намразят, стани главен прокурор”. Те трябва да разберат и приемат, че никой закон не може да бъде спасен от неговите изпълнители”, подчерта Заркова.

Вижте цялото ѝ участие във видеото!