„Целта на дерогацията за България беше рафинерията да се подготви за преработката на неруски петрол, а дотогава да продължи да обработва руски петрол и да има горива за България“.

Това коментира в предаването „120 минути“ бившият министър на енергетиката Александър Николов.

„Няколко държави получиха разрешение да внасят руски петрол, не само България. Основният контекст беше да се олекоти инфлационния натиск. Дерогацията беше функция от войната. Докато тя продължава, ще се налагат санкции върху Русия, съответно трябва да има изключение от санкциите“, добави той.

„Откакто съществува дерогацията, контролните механизми не са факт. Няма контрол върху това произведените с руски петрол горива да бъдат консумирани на територията на България. Трябваше да има механизми за контрол на износа. Когато те не са наложени, това създава възможност за избягване на рестрикции и генериране на финансов ресурс извън България“, посочи Николов.

„Изключението важеше само за българския пазар. Не е нормално изключението, дадено за българското общество, да не се случва, а да ощетява обществото. Не е нормално заради липсата на действия да сме сочени в Европейската комисия като най-корумпираната държава. Съвсем възможно е и някой в Брюксел да си затваря очите“, допълни бившият министър на енергетиката.

„При отмяна на дерогацията рафинерията може да бъде използвана като политически инструмент и да създаде ценови шок не само за България и региона. Всеки премиер, който и да е, няма да желае да плати политическата цена, ако има сериозен ръст в цените на горивата. Вместо да развяват бялото знаме, трябваше да се събере екип и финансовите потоци да бъдат сложени под контрол, за да може рафинерията да си свърши работата и да няма ценови шок“, категоричен бе Николов.

„Ако дерогацията е свалена утре, ще има много рязко увеличение на цените, тежка политическа криза и агресивни протести. ГЕРБ и ДПС имат нужда да са по-католици от папата, да изглеждат така навън. За тях е печелившо. Ако разклатят текущото правителство, ще направят следващо, което им е по-изгодно. Ако продължи така, ПП-ДБ ще бъдат посочени като проруски партии. Това е празно говорене и пропаганда“, каза още той.