20 години след култовата сатира „Мисия Лондон“ писателят Алек Попов се завръща с нова мисия. Този път ни води в далечен Туран – малка изостанала република в центъра на Азия.

Снимка: btvnovinite.bg

Персонажът в книгата – проф. Нестеров, вярва, че местните жители са преки потомци на прабългарите и е готов да измери хиляди глави, за да докаже теорията си. А в България се задават избори. Нацията се топи, рейтингът на политиците пада. Какво по-хубаво от откриването на нови българи, които да пуснат „правилната“ бюлетина?

Това е част от резюмето на новата книга на Попов.

„Реших да разположа действието в една измислена държава – това ми даде по-голяма свобода, както на въображението, така и на интерпретациите. Такива идеи за интеграция на нашите сънародници винаги е имало – те се появяват в различни исторически етапи. (…) Това е темата за изгубения народ, за потомците на предците, които продължават да живеят някъде там“, разказа той в предаването „120 минути“.

Въпреки че държавата Туран е въображаема, авторът използва научни източници и дори пътува до Южен Сибир, за да изгради образа ѝ.

Първоначално книгата е замислена като филмов сюжет, продължение на „Мисия Лондон“. В крайна сметка обаче историята тръгва в друга посока. И все пак в известен смисъл двата романа, между които има 20 години разлика, са свързани.

„20 години за човешкия живот за супер много, но от историческа гледна точка е едно мигване. Но през тези 20 години все пак се случиха важни неща. Когато писах „Мисия Лондон“ България по-скоро беше в ситуацията на Туран – бившият съветски блок, периферията на Европа, изостанала страна, която иска да се интегрира в цивилизования свят. В „Мисия Туран“ нещата са обърнати. В очите на туранците България е богата и развита страна, в центъра на Европа. Тя се е заела да интегрира и да ги вкара в Европа. Далечната република Туран отразява България като в някакво криво огледало – собствените ѝ деформации, доведени до абсурд“, разказа Алек Попов.

Чуйте целия разговор във видеото.