Сборникът "Митология на прехода" на най-превеждания български писател Алек Попов излезе с още два разказа, които до момента не са били включени в него, и с нова сигнална корица, която е "много добра визуална метафора" на времето, за което се разказва, по думите на писателя. Тези два нови момента ни провокираха да се срещнем с него и да си поговорим отново за 90-те - знаков период за българското общество и тема, която не спира да вълнува.

"Сборникът не е документален разказ, а е по-скоро рефлексия на епохата, хроника на въображението. Най-харектерното за тази епоха е, че тя започна с една голямо отпушване, с един порив към свобода, много неща се случиха тогава. Това беше епохата на големите експерименти в изкуството, в литературата в частност. Беше просто времето на експериментите. Хората не се страхуваха да експериментират. В сравнение със сега през 90-те хората не се страхуваха да бъдат свободни", отбелязва Алек Попов.

Откъс от разговора чуйте тук:

"Този отрязък от време - със свободата, очакванията, надеждите илюзиите - като че ли вече е по-скоро в миналото. Това е времето, чиито резултати жънем сега. В този смисъл то продължава да оказва влияние върху начина ни на живот, начина ни на мислене, психологията ни в момента. Така че това е едно живо време".

Снимка: Личен архив

Целия разговор с Алек Попов и повече за него самия можете да научите в Ladyzone.bg