Великият Канцлер на Малтийския орден ще пристигне на двудневно посещение у нас само след няколко дни. Ще го видим на официалните срещи с властта на България. 

Магистралната вила на Малтийския орден е мястото, където Висшият съвет избира своя Велик магистър. Всъщност, малко хора знаят, че Малтийският орден е държава! 

Министър-председателят на тази държава е велик канцлер. 

Снимка: btvnovinite.bg

Албрехт Фрайхер фон Бьозелагер е Велик Канцлер на Малтийския Орден от 2014 година, а през май тази година е преизбран и за втори мандат. Той е вторият най-важен човек в правителството на Суверенния Орден на Малта след Великия Магистър. 

„Работните дни са много различни и е трудно да се опишат. Основната ми задача е да координирам правителството на Ордена. Отговорен съм за отношенията с останалите държави, както и за дипломатическия корпус. Посрещам гости от различни страни тук, посрещам посланици, в постоянен контакт съм с организациите на Ордена, които са разпределени в 60 страни по света. Така че, това е работа, която няма как да се опише в един ден” – така представя работата си Албрехт Фрайхер фон Бьозелагер.

Снимка: btvnovinite.bg

Фон Бьозелагер е роден в Германия. Завършва право и дълги години работи по специалността си. Но още от дете знаел, че един ден мисията на най-стария рицарски орден в света ще бъде…и негова мисия.
 
Преди да стане част от ордена е работил като адвокат, повече от 14 години. В един момент обаче променя пътя си. И двамата му родители са били членове на Ордена, така че от малък той е запознат с мисията му.

Снимка: btvnovinite.bg

„От малък участвах в някои от дейностите на ордена, срещах хората в нужда и в един момент реших, че искам да бъда част от всичко това”, обясни Албрехт Фрайхер фон Бьозелагер.

Така, той става официален член на Ордена преди 43 години. В момента членовете са 13 500. Всички те отговарят на определени изисквания.
 
„Трябва да сте католик,  бих казал дори – наистина добър католик. Да сте работил за Ордена поне няколко години преди това, за да има доказателство, че сте постоянни в дейностите си. И накрая, някой от настоящите членове трябва да ви предложи”, уточнява Великият Канцлер.  

Снимка: btvnovinite.bg

А мисията на Малтийския орден остава непроменена от 1000 години – защита на вярата и служба на бедните. Орденът предоставя медицинска и социална помощ в над 120 страни в света. И поддържа дипломатически отношения с над 100 държави. 

Най-любопитното нещо, което се твърди  за Малтийския орден е, че той всъщност има функциите на държава, но няма териториални граници.

„В международното право Орденът е признат като суверенен, образуван е почти като държава, но не е точно това. Вземете за пример Ватикана – ние сме организирани по подобен на тях начин”, обяснява канцлерът.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки многобройните ангажименти на дипломатическо ниво, Бьозелагер винаги намира време да посети местата, където има бедствия, глад и сълзи. 

По думите му много са историите, които са докоснали сърцето му. 

„Има много такива истории.  Да срещнеш хора след земетресение, например. Загубили са дома си, нямат бъдеще пред себе си. Бежанците, напуснали родината си, заради войната. И приети другаде не по най-добрия начин. Всеки има своята лична история и това е най-докосващото”, споделя Бьозелагер.
 

Снимка: btvnovinite.bg

Той разказва, че в Конго Орденът е стартирал дейност, с която оказва подкрепа на жените, станали жертви на сексуално насилие. 

България е една от страните, която от 2005 година насам редовно получава помощ от Малтийския орден. 

Освен дарения с медицинско оборудване, Орденът всяка година организира летни ваканции за сираци и деца от малцинствата. А всяка зима се осигурява и топла храна на бедните. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Нямам търпение да посетя страната ви и да науча повече за България. Както и да разбера повече за настоящите ви нужди. Концентрирали сме се в помощта с медицинско оборудване. Подготвили сме и нова помощ при предстоящото ни посещение”, казва Бьозелагер.

По думите му помощта е нужна навсякъде, защото дори и в най-богатите страни има хора, които са под прага на бедността и имат нужда от подкрепа. Разбира се, бедствията и конфликтните зони са най-голямото предизвикателство, защото там хората имат нужда от спешна, първична помощ.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Бьозелагер най-голямата криза сега е, че 70 милиона души са разселени от домовете си през миналата година, една трета от тях са бежанци. По думите му насилственото изселване и климатичните промени са големи предизвикателства. 

Снимка: btvnovinite.bg

И въпреки кризите, пред които е изправен светът, внезапни или очаквани, понякога трудно преодолими,  понякога без изход, вярата в доброто е онази сила, която движи Ордена повече от хилядолетие, за да намира светлината и в най-тъмния тунел.