Ако ви предстои покупка на преносим компютър, най-вероятно вече сте си задали въпроса дали да инвестирате в нов или да се спрете на употребяван. Истината е, че ако знаете какво търсите и внимавате при покупката, да закупите употребявани лаптопи си е една много добра идея.

Защо е отлична идея да се спрете на употребявани лаптопи?

Спестявате пари

Ако знаете какъв преносим компютър искате и сравните цените, на които се предлагат в големите търговските обекти и в магазините за компютри втора употреба ще откриете, че във вторите се цените са доста по-ниски. И по-ниската цена не се дължи на по-ниско качество или дефект на преносимото устройство. На практика вие купувате нов или много малко употребяван лаптоп, чийто собственик е решил да го смени, защото не му е удобен за работа или за игри. Но тъй като е използван, магазините за компютри втора употреба го купуват на по-ниска цена и съответно ви го продават на по-ниска цена.

Купувате лаптоп от по-висок клас за бюджета, с който разполагате

Да речем, че разполагате с бюджет до 1000 лв за покупката на преносим компютър. С тези пари можете да си купите нова преносима машина с прилични характеристики. Или можете да отидете до магазина за употребявани компютри и със същия този бюджет да закупите лаптоп от по-висок клас  и с по-добри характеристики. Звучи примамливо и доста изгодно, нали?

Помагате за опазването на околната среда

Електронните отпадъци, в това число и преносимите компютри съставляват 70% от токсичните отпадъци в света. Още по-тревожното е, че само 12% от всички електронни компоненти се рециклират, докато останалите просто замърсяват природата. Купувайки лаптопи втора ръка няма да спасите земята от токсичните отпадъци, но ще спите по-спокойно като знаете, че с избора си на продукт втора употреба поне не сте допринесли за замърсяването.

Как да изберете вашия преносим компютър втора ръка?

Направете бърз тест на клавиатурата и тракпада

Това са най-използваните елементи на лаптопа, така че е от решаващо значение да проверите дали работят без проблем. Затова проверете за повредени клавиши, пробвайте дали клавиатурата ви е удобна за работа и дали пишете лесно на нея, проверете как работи тракпада.

Проверете и тествайте портовете

Изпробвайте всички налични USB портове, слотовете за SD карти, както и всички останали портове. Ако моделът има CD/DVD устройство, проверете дали функционира добре.

Направете проверка на състоянието на батерията

Едва ли ще можете да направите щателна проверка на батерията, но все пак можете да получите приблизителна представа колко време издържа, като влезете в настройките за управление на захранването. Проверете също така и дали се зарежда правилно.

Тествайте уеб камерата и микрофона

Включете камерата и проверете дали функционира правилно. Дори и да не планирате да използвате често микрофона, тествайте и него дали работи без проблем.

Проверете безжичната свързаност

Едва ли искате сте собственика лаптоп, който не може да се свърже с Wi - Fi. Затова проверете дали всичко е наред. Не забравяйте да проверите и Bluetooth.

Огледайте корпуса на преносимия компютър

Разгледайте внимателно корпуса на лаптопа втора ръка за пукнатини, промяна на цвета и други. Откриете някакви пукнатини или промяна в цвета, по-добре не го купувайте, тъй като е много възможно да е падал на земята или да е доста стар модел. Не пропускайте да проверите и дали няма липсващи винтчета, разхлабени панти или други нередности.

Избирайте лаптопи втора употреба от популярни марки

Водещите производители като SONY, LENOVO, DELL, PANASONIC, SAMSUNG и LG държат на качеството на своите продукти. Това в прав текст означава, че е много по-добре да закупите употребяван преносим компютър, който е малко по-стар модел, но е от една от тези марки, отколкото да закупите по-нов лаптоп, но от марка, която не познавате.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!