Тази година бе изключително успешна за родния волейбол. Бяхме свидетели на немалко поводи за гордост, както на роден терен, така и на международната волейболна сцена. Различни поколения волейболни таланти ни радваха и защитаваха името на страната ни пред света. Именно затова решихме да поговорим за бъдещето на спорта с Любо Ганев, президент на Българската федерация по волейбол, и Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България, които са и основен партньор на федерацията вече няколко години.

- Г-н Ганев, българският волейбол винаги е раждал герои, показвал е приемственост между поколенията и е вдъхновявал феновете. На какво се дължи и как се постига това? Обнадежден ли сте за героите на бъдещето?

Л.Г.: Няма никакво съмнение, че през годините волейболът се наложи като най-успелия български колективен спорт. Имаме традиции, винаги сме разполагали с много силни състезатели. Разбира се, в един момент сме на по-високо ниво, друг път – на по-ниско. Така е в спорта. И понеже говорим за героите на бъдещето, какво по-хубаво от това, че сме втори в света! Говорим за малка България! Мартин Стоев и неговите момчета показаха, че бъдещето пред нашия волейбол е наистина светло. Изключително съм им благодарен за сребърните медали в Иран. Сигурен съм, че няма български фен, който да не е вдъхновен от нашите юноши. Напълно съм обнадежден, че волейболът ни тепърва ще има успехи. С моите колеги от Управителния съвет поехме ръководството на федерацията във възможно най-трудното и непредсказуемо време на световна пандемия. Но нямам никакво съмнение, че вървим по правилния път. Благодарен съм на всички клубове, които развиват младите волейболисти. Без тях не можем да се справим. Колкото и добри условия да предоставим на националните отбори, без работа всеки ден по места няма как да успеем.

- Г-жо Драгийска, как решихте да стартирате партньорството си с БВФ и какво ви мотивира да продължавате и до днес?

М.Д.: За четвърта година ние от Лидл България подкрепяме Българската федерация по волейбол като партньор на националните отбори. Сътрудничеството ни започна през 2016 г. От всичко свършено до този момент е видно, че тази наша подкрепа е дългосрочен ангажимент. Как стигнахме до това партньорство? Ние в Lidl вярваме, че спортът и активното ежедневие са важни елементи от качествения и пълноценен живот на всеки човек. Вече повече от 10 години в Лидл България се стремим с всичко, което правим – от продуктите, които предлагаме, до инициативите, които подкрепяме – да допринасяме за по-качествен и пълноценен начин на живот за хората. А защо конкретно волейбол – защото това е един много позитивен спорт, изключително подходящ и за възрастни, и за деца и лесно увлича цялото семейство. Нашето желание е да развиваме спорта като цяло в България, защото вярваме, че той изгражда характер, усещане за съпричастност и отборен дух, чувство за отговорност и в крайна сметка води до по-пълноценен живот.

 - Г-н Ганев, волейболът е отборна игра и всеки трябва да знае, че може да разчита на партньорите си на терен и извън него. До колко е важно това?

Л.Г.: Винаги съм поставял нашите партньори на първо място и съм им благодарен за подкрепата. В тези тежки времена не бихме се справили, ако сме сами. А така е и в живота като цяло. Много е важно всеки да разбира, че има полза от другия. Партньорството трябва да е напълно прозрачно и да дава сигурност на двете страни, че са взели правилни решения. В моя дълъг състезателен живот съм научил, че колективът е на първо място. Колкото и добре да играеш, ако останалите не се справят, няма да победиш. Трябва да има доверие преди всичко – без значение дали говорим за терена или извън него.

- Г-жо Драгийска, как се планира едно подобно партньорство с толкова различни аспекти, които трябва да се имат предвид?

М.Д.: Предизвикателно е, да. Много неща трябва да се съобразят и да се отдели време за планиране на всички дейности, за да отговорим отлично и на нивото на успехите и постиженията на националите ни по волейбол. Щастливи сме, че предприехме тази крачка. Ние в Lidl споделяме убеждението, че и в живота, и в спорта приемствеността между поколенията е много важна. А най-достойният успех е да споделяш опита си с тези след теб – да ги учиш и вдъхновяваш да следват твоя път и да надскачат твоите постижения. Именно затова и тазгодишното ни партньорство с БВФ  премина под мотото „Грижим се за свежите попълнения“. За нас е привилегия и чест да имаме възможността да допринасяме за победите на родните волейболни таланти,  които радват всички нас. Точно затова и организирахме много инициативи тази година, с които допълнително да доближим феновете до тази спортна магия. Подкрепяйки националния волейболен отбор за жени в тазгодишното издание на ЕвроВолей 2021, организирахме заедно с БФВ представителна тридневна обиколка на град Пловдив с най-ценното и желано от всички състезатели отличие – шампионската купа. Така над 10 000 фенове имаха изключителната възможност да застанат до уникалния трофей. Освен това при всеки мач от първенството, игран на българска земя, отново с желание да популяризираме колективния спорт, организирахме фен зони, които допълнително въвличаха любителите на спорта в цялата емоция.

- Г-н Ганев, какво предстои от тук насетне за българския волейбол? Коя е следващата голяма цел, която сте си поставили лично и като президент на БФВ?

Л.Г.: През 2022 г. ще се проведат световните първенства за мъже и жени и България ще бъде представена и на двете. На тези форуми участват 24-те най-добри отбора в света и конкуренцията е жестока. Мъжете ще играят в Русия, като се паднахме в тежка група с Полша, САЩ и Мексико, но вярвам, че имаме шансове да продължим напред. Жребият за Световното първенство по волейбол за жени, което ще се проведе съвместно в Нидерландия и Полша, предстои да бъде изтеглен. Както спомена г-жа Драгийска, тази година бяхме домакини на Европейското първенство за жени, на финалите на Европейската златна лига и смея да твърдя, че отзивите за организацията ни са отлични. Гарантирам, че България няма да спре да иска да приема големи турнири. Вече сме представили нашата кандидатура да сме една от страните, които ще приемат Европейското първенство за мъже през 2023 г. Също така сме кандидати да организираме и един от турнирите от Волейболната лига на нациите при мъжете през 2022 г., като състезанието ще има нов формат, при който във всеки турнир участват вече 8 отбора. През настоящата година бях избран в борда на Европейската конфедерация по волейбол (CEV), което е престиж за мен, но и за целия български волейбол. Целта е България да присъства и да е част от развитието на волейбола на най-високо ниво. Като президент на БФ Волейбол мечтая скоро да спечелим медали от голям турнир при мъжете и жените. Гарантирам, че всички в Управителния съвет предоставяме най-добрите условия за подготовка. По мое изрично настояване националните отбори за мъже и жени имат абсолютно равнопоставени условия за подготовка.

- Г-жо Драгийска, как оценявате представянето на родните волейболни таланти и планирате ли с Lidl и занапред да подкрепяте развитието на спорта в България?

М.Д.: Много съм горда с постиженията на нашите волейболни таланти. Наистина си личи желанието и отдадеността, с която се раздават на терена всеки път. Лично бях свидетел на техни тренировки и мога да потвърдя, че наистина полагат огромен труд и отделят голяма част от времето си, за да усъвършенстват таланта си и да покажат най-доброто, на което са способни. И както се казва, успехите не закъсняват. Ето например, както и спомена г-н Ганев, наскоро младежите ни до 19 години отвоюваха престижните сребърни медали на световното първенство в Иран. За всички ни е видимо колко добре се развива волейболът в България и колко поводи за гордост имаме всяка година. Както споменах преди малко, развитието на младежта в България е сред приоритетите на Лидл България и ние ще продължим да бъдем достоен партньор на родния спорт.