Налични ли са вече в магазинната мрежа декодерите, необходими за преминаване към процеса на цифровизация?
Доколкото ни е известно, всички големи вериги за продажба на битова техника продават декодери. Всеки работи с определен производител, като различните модели се предлагат на различни цени, в зависимост от техническата спецификация. Необходимо е самият клиент да си познава достатъчно добре телевизора (или поне да знае марката и модела му), за да могат продавач консултантите да му препоръчат най-доброто за него устройство.
 

За България е определено кодиране MPEG-4. Съществуват ли рискове клиентите да закупят декодер с друго кодинаране, който няма да им върши работа?

Продуктовите специалисти в търговските вериги са отлично запознати с техническите параметри на услугата "цифрова ефирна телевизия“ и не смятам, че има поръчани и доставени декодери с друго декодиране. В интерес на клиента е да пита и да получи гаранции, че ще получи MPEG-4 декодер.

Как зрителите да разпознаят дали телевизорът им има цифров тунер с вътрешен МPEG-4 декодер?

При закупуване на нов телевизор отново е необходима консултация с продавач-консултант, както и внимателно прочитане на техническите параметри на телевизора на информационните табели, които задължително търговците поставят на демо-щандовете. Ако потребителят има вече закупен телевизор, най-сигурният вариант е да си провери техническите параметри в документацията, която придружава продажбата. Ако по някаква причина няма такава (изхвърлена, загубена или нещо друго), е достатъчно през настройките на телевизора в менюто да избере "цифров тунер“ (ако има такъв) и да активира функция автоматично търсене. Понастоящем операторите на цифрово ефирно разпространение излъчват тестово телевизионни програми във формат MPEG-4 и при автоматично търсене цифровия тунер на телевизори ще ги разпознае и запамети.

Кои телевизори ще се нуждаят от външен МPEG-4 декодер, за да преминат към цифров сигнал?

На практика всички телевизори от старо поколение с обемни екрани тип „лъчева тръба“ и тези с плоски екрани, които нямат цифров тунер или имат такъв с вътрешен MPEG-2 декодер. Вече обяснихме как да направите проверка.

Как става свързването на декодера с телевизора? Ще бъде ли необходима смяна на антената?

Декодерът има вход за антена, който е еднакъв с входа за антената на всички телевизори и има различни куплунги за изходен аудио-видео сигнал, които се използват за свързване с входа на телевизионния приемник, който може да бъде различен в зависимост от модела на телевизора. Обикновено декодерите се предлагат с окомплектовка за всичките видове входни стандарти, но е добре самият потребител да си направи консултация с продавач-консултанта, като предварително си набави информация относно марката и модела на собствения си телевизор. При липса на цифров сигнал в помещението, където стои телевизорът, ще е необходимо да купите на стайна антена, която се свързва с декодера. Обикновено продавач консултантът може да препоръча вариант, като вече на пазара се предлагат и комплекти на декодери с антени.

Колко ще струва най-евтиният и най-скъпият декодер? По какво се различават?

Очакваме цените да са в доста широк диапазон. Различават се основно по отношение на това дали имат възможност да подържат сигнал с висока резолюция (HD), дали имат рекордер за записване на съдържание, дали са окомплектовани със стайна антена, дали подържат интерфейс за работа с персонален компютър и др. Освен това, разлика в цената има в зависимост дали декодерите за произведени от марков производител или са брандирани със собствена марка на търговеца (в България такива марки са NEO, KTN, Crown и др.). Това е практика и при всички други видове уреди за битова употреба - телевизори, дребна бяла техника, едра бяла техника и др).

Как ще насочвате потребителите към вида декодер, който е най-подходящ за техния телевизор?

Както вече пояснихме, всеки MPEG-4 декодер е подходящ за преобразуване на цифровия сигнал в аналогов, тоест е подходящ за всеки телевизор, който няма цифров тунер с вътрешен MPEG-4 декодер. Различните модели са по-скоро следствие на лични предпочитания на клиента относно допълнителните функции, които потребителят иска да ползва или субективни предпочитания за марка.

Ще се обозначават ли със стикери на моделите телевизори, които имат вграден тунер и декодер?

В момента на пазара на практика не се предлагат нови телевизори, които да нямат цифров тунер и вътрешен MPEG-4 декодер. Всички телевизори, които са изложени за продажба в търговските вериги, задължително имат информационни табели, на които са описани основните технически параметри на модела, като наличието и вида на цифровия тунер задължително присъства.

Какви са размерите на един set-top box? Различават ли се различните модели по размер?

Размерите на декодера зависят от функциите, които поддържа, както и от дизайна, който съответния производител е заложил. Обикновено най-малките са с размери 10-15-5 см. (ширина, дължина, дебелина), а най-големите могат да стигнат до 15-30-10 см. Тази констатация е много условна, но в крайна сметка всеки един производител се съобразява с предназначението на декодера - да стои до телевизора, така че да не заема допълнителна площ, което да предизвиква промяна на местоположението или друг дискомфорт за потребителя.

Ще се изисква ли допълнително дистанционно устройство?

Да, защото това е отделно и независимо устройство по отношение на самия телевизор. По този начин се постига автономност на декодера и възможността му да се използва за всяка една марка и модел телевизор.


Кои са най-продаваните модели телевизори с вграден тунер и декодер и кои – без такъв, през последните години? Бихте ли се ангажирали да направите такъв списък?

Всички производители на телевизори предлагат такива с цифров тунер и вътрешен MPEG-4 декодер, като най-продавани са тези, които не само в национален, но и в световен мащаб провеждат най-успешна политика по отношение позициониране на пазара и заемане на пазарен дял. В това отношение продажбите в България не се различават особено от световните тенденции. При нужда бихме могли да предоставим такъв списък, на база реализираните продажби в последните 2-3 години.

Как ще се реши въпросът с дистрибуцията на декодери до малките населени места, където няма представителства на търговски мрежи за телевизионна техника?

Всички големи търговски вериги предлагат и в момента доставка на закупена стока до адрес на клиента, съгласно официално обявените им процедури за това.

Тази статия е част от “Кампания за информиране на населението относно въвеждането на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България” на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.