Желанието за забавление е познато усещане за всеки човек. Това е начин да направим ежедневието си по-приятно и разнообразно. След като през миналия век електричеството се комерсиализира до такава степен, че всяко домакинство разполага с уреди за готвене и чистене, логично развитие е усиленото маркетиране на телевизора като средство за забавление.

Развитие на телевизорите

В първите години на съществуването си телевизорът се е използвал, за да предава предимно информация – новини и важни съобщения. Скоро след това устройството започва постепенно да изземва функциите на радиото, докато накрая се превръща в неделима част от всеки дом.

Първият телевизионен апарат е представен пред публика в началото на 20 век. Уредът започва да става масово популярен в годините след Втората световна война и придобива своята позната, характерна форма. С годините новите технологии спомагат за развитието му, а изборът на филми, новини и забавни програми се увеличава. Телевизорът се превръща в интериорен фокус на всеки дом, около който дори мебелите са подредени по начин, ориентиран към него.

Телевизорът изминава дълъг път, докато от обемен и тежък монитор се превърне в smart телевизора с тънък екран, с който днес разполагаме в домовете си. Той заема минимално място и предлага изключително качествена картина.

Как да изберем телевизор

При покупката на нов телевизор има няколко важни фактора, на които трябва да обърнете внимание. От тях зависи преживяването след това и забавлението пред екрана у дома.

Размерът: Не пренебрегвайте този аспект, когато подбирате следващия си телевизор. Максимата „колкото по-голям, толкова по-добре“ важи напълно, но винаги имайте предвид и наличното пространство в жилището си.

Връзка с други устройства: Помислете какъв тип устройства бихте искали да свързвате с телевизора си. Те могат да бъдат различни – видео или DVD устройства, озвучителна система, конзола за видеоигри или компютър. Ето защо е добре да се насочите към модели с няколко опции – USB и HDMI връзки.

Цветове и качество на картината: Със сигурност OLED моделите са по-добрият избор, отколкото LCD телевизорите. Bмecтo пoдcвeтĸa първите изпoлзвaт cлoй oт opгaнични cвeтoдиoди, които се ĸoнтpoлиpaт нa пиĸceлнo нивo. Така се постига aбcoлютнo чepнo и впечатляващо нивo нa ĸoнтpacт. Качеството на картината е по-добро, както и наситеността на цветовете.

Резолюцията на екрана също влияе на качеството на изображенията. Съвременните модели поддържат различни формати, като сред най-популярните са HD телевизори, които поддържат 720p, и Full HD, които имат 1080 линии, сканирани постепенно. На пазара уверено се налагат и 4K телевизорите, които предлагат изключително качествена и детайлна картина.

Умен телевизор: Смарт телевизорите са на пазара вече от доста време. Сред предимствата им е и това, че могат да бъдат свързвани с редица други устройства, както и да предоставят достъп до интернет, различни видеоканали и множество приложения, характерни за мобилните устройства и персоналните компютри.

Независимо коя според Вас е най-впечатляващата и полезна функция на един телевизор, важно е да се съобразите и с разполагаемия си бюджет. Ако възнамерявате да прекарвате дълго време пред екрана, логично е да инвестирате в по-качествен и скъп продукт. Но дори и да сте от хората, които се стараят да гледат по-малко телевизия, защо да не прекарате приятно дори и двата часа на ден пред екрана, наслаждавайки се на качествените си картина и звук!