Samsung България днес даде начало на новото издание на конкурса Solve for Tomorrow, който се провежда в България за трета поредна година. Инициативата е насочена към подобряване уменията на учениците в STEM/STEAM областите (наука, технологии, инженерство, математика и изкуство), като с помощта на дизайн мислене им помага да разработват иновативни и практични решения на реални проблеми.

Желаещите да се включат в надпреварата могат да се запознаят с всички условия на конкурса в неговия регламент и да следят актуалните новини на сайта на проекта: www.solvefortomorrow.bg

Тази година конкурсът включва четири категории: „Устойчивост“, „Справедливост и социално включване“, „Образование“ и новата категория „Дигитално управление на финансите“, която има за цел повишаване на финансовата грамотност сред младежите, вдъхновена от Банка ДСК.

Участие могат да вземат отбори на ученици от 2. – 12. клас, разпределени в три възрастови групи.

Учениците от 9. – 12. клас се регистрират за участие с резюме, описание на идеята и видео, представящо техния базов прототип. Избраните 9 полуфиналисти работят с ментори върху създаването на работещ прототип и цялостната подготовка за финала в София. Победителят се избира от жури, а отборът, събрал най-много гласове в онлайн гласуването, получава наградата на публиката

Учениците от 2. – 4. клас и 5. – 8. клас участват изцяло онлайн. Те подават заявления с резюме на идеята и видео, което я представя. Квалифицираното жури определя полуфиналистите, а победителите във всяка възрастова група се избират чрез онлайн гласуване.

Етапи и срокове за участие в конкурса:

 1. Първи етап (31 май – 28 ноември 2024 г.)
 • Регистрация на отборите от – 12. клас до 23:59 ч. на 24 ноември 2024 г.
 • Обявяване на полуфиналистите от 9. – 12. клас до 28 ноември 2024 г.
 1. Втори етап (29 ноември 2024 г. – 28 февруари 2025 г.)
 • Менторска програма за полуфиналистите от 9. – 12. клас
 • Регистрация на отборите от 2. – 8. клас до 23:59 ч. на 23 февруари 2025 г.
 • Обявяване на полуфиналистите от 2. – 8. клас до 28 февруари 2025 г.
 1. Трети етап (1 – 28 март 2025 г.)
 • Публикуване на видеата на всички полуфиналисти до 9 март 2025 г.
 • Онлайн гласуване за всички полуфиналисти от 10 до 28 март 2025 г.
 1. Четвърти етап (29 март 2025 г. ФИНАЛ в София)
 • Демонстрация на прототипи и презентации на полуфиналистите от 9. – 12. клас
 • Представяне на видеата на полуфиналистите от 2. – 8. клас
 • Награждаване на победителите.

Solve for Tomorrow е международна програма, част от политиката за корпоративна социална отговорност на Samsung. От старта си през 2010 г. до днес е достигнала до 2,3 милиона ученици от 65 държави.

А тази година Банка ДСК с радост се включва в третото издание на конкурса Solve for tomorrow на Samsung България като поема водеща роля в категорията "Дигитално управление на финансите".

С тази категория банката иска да насърчи творческото мислене и да подкрепи развитието на новаторски решения, които ще подобрят финансовата грамотност и управлението на личните финанси чрез дигитални инструменти. Мисия на банката е да вдъхнови следващото поколение лидери и предприемачи да създадат устойчиво и проспериращо бъдеще, използвайки силата на технологиите.

Банката вярва, че развитието на младежите е обвързано с техните познания и с уменията им за разумно планиране на личните финанси. Затова и основната цел на категорията е да стимулира и мотивира стремежа към знания във финансовия сектор сред учениците.

Инициативата на Samsung се провежда в България от 2022 г. в партньорство с фондация „Образование 5.0“ и „Инфино“ АД. В рамките й също се организират безплатни обучения по дизайн мислене за ученици и учители, които носят по един квалификационен кредит на педагогическите специалисти. Обученията се осъществяват по заявка от училища и по график, публикуван на уебсайта на обучаващата организация „Образование 5.0“ – https://edu5.0.bg