От известно време сте на кетогенен режим, но не спирате да мислите за шоколад. Това сладко изкушение толкова много ви липсва, че едва се удържате да не посегнете към кутията с бонбони или към шоколада на детето. Не знаете колко още ще издържите без любимото си лакомство и вече сте почти готови да се откажете от кето диетата и да излезете от кетозата.

Всъщност, никъде не е казано, че не можете да консумирате шоколад при кетогенен режим, напротив. И нямате никаква причина да не си хапнете едно - две блокчета, когато ви се хапва нещо сладичко. Просто трябва да замените млечния с тъмен шоколад и да не прекалявате с консумацията му.

Защо тъмен, а не млечен шоколад?

Млечният шоколад е много вкусен, това е факт. Но също така е с високо съдържание на въглехидрати, тъй като при производството му се влагат освен какао и масла, и млечни продукти и повече рафинирана захар. А както знаете, при кето храненето захарта, особено рафинираната е абсолютно забранена. За разлика от млечния шоколад, при производството на тъмното лакомство се влагат единствено висококачествено натурално какао и масла. В него не присъстват млечни съставки, а захарта, която все пак се влага, за да се намали горчивината от какаото е изключително малко. Това на практика означава, че ако си хапвате по мъничко и от време на време тъмен шоколад, няма да забавите кетозата и няма защо да се чувствате гузни, че сте опитали от любимото си лакомство.

Освен разрешен, полезен ли е тъмният шоколад?

Както току-що споменахме, процентът на натурално какао в тъмния шоколад е много висок. А какаото е една от най-богатите на антиоксиданти храни на планетата. Освен това съдържа високи нива на флавоноиди и полифеноли. Да го кажем по друг начин. Похапването на черен шоколад в разумни количества и от време на време само не е в разрез с кето режима, който следвате, но носи ползи и за здравето ви. Консумацията му помага за подобряване мозъчните функции, предпазва от сърдечни заболявания, повишава HDL (“добрия” холестерол) и намалява “лошия” LDL, понижава кръвното и подобрява кръвния поток. И ако се доверим на едни от последните изследвания, към всички тези ползи трябва добавим и че флавоноидите, които се съдържат в какаото повишават притока на кръв в кожата и я предпазват от увреждания от слънцето.

Има ли значение колко шоколад хапвате и какъв е?

За съжаление не всички черни шоколади са с еднакъв процент на какао и захар. За да консумирате шоколад при кетогенен режим без притеснение, че ще излезете от кетоза, то той задължително трябва да е с поне 70% съдържание на какао. Що се отнася до това каква е допустимата консумация на шоколад, това зависи изцяло от храненето ви за деня и колко въглехидрати сте приели с храната. Но като цяло, според експертите едно - две блокчета от време на време няма да ви навредят и ще ви дойдат доста добре.

Можете ли да хапвате повече тъмен шоколад?

Добрата новина за всички любители на шоколада, които следват кето режим е, че през последните години на пазара се появи един нов продукт - кето шоколад. В този нов вид тъмен шоколад не само няма млечни съставки, но липсва и рафинирана захар . Вместо захар производителите влагат нейни заместители като Стевиола, които правят тъмния шоколад още по-вкусен и полезен. В този ред на мисли, ако трудно се задоволявате с едно - две блокчета шоколад, можете да пробвате кето варианта, от който можете да си хапвате по малко повече и по-редовно.

Как да сте сигурни, че купувате тъмен шоколад?

Винаги, преди да посегнете към любимото си изкушение поглеждайте съдържанието върху опаковката. Уверете се, че процентите какао са най-малко 70%. Погледнете и какво е съдържанието на въглехидрати в 100 грама и ако е повече от 26-28 грама по-добре се спрете на друга марка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!