Всеки ден гледаме и четем новини за официалната икономика, за успехите, за провалите, за промените. Много по-рядко обаче попадаме на задълбочена информация за другата икономика. Тази, движена от престъпния свят, която генерира трилиони долари, а в същността си остава непозната за обществото.

Известната разследващата журналистка Мариана ван Зелер е прекарала последните 15 години от кариерата си в търсене на отговори за сложната и често белязана от насилие вътрешна динамика на контрабандните мрежи. Работата ѝ я отвежда до някои от най-опасите черни пазари в света и я среща с ключови фигури от подземния свят.

Снимка: National Geographic

Мариана не се страхува да задава трудните въпроси в стремежа си да разкрие човешкото лице на трафикантската дейност и да покаже реалното въздействие, което има криминалният свят върху хората и общностите, повлияни по един или друг начин от него.

В премиерната поредица на National Geographic „Трафиканти с Мариана ван Зелер“, която стартира на 14 януари от 22 часа, тя продължава своята мисия да представи отблизо черните пазари, развиващи своята дейност в различни краища на света. Голяма част от темите, разглеждани в продукцията, като трафик на наркотици и оръжия, са добре познати на журналистката, която години наред събира информация и изгражда връзки на местно ново, за да ни даде един по-задълбочен поглед. 

Нейното разследване от 2016 г. „Death by Fentanyl“, което проследява фармацевтичните и нелегални източници на смъртоносния опиоид фентанил, е удостоено с награда „DuPont“, а документалният ѝ филм за злоупотребата с наркотици и трафика на хапчета „The OxyContin Express“ получава награда „Peabody“, отличие на Телевизионната академия и номинация за „Еми“. Разследванията ѝ за нарковойната в Мексико започват още през 2011 г. и години наред тя се опитва да вземе интервю от наркобарона Хоакин „Ел Чапо“ Гусман. Въпреки че е изпреварена в това начинание от Шон Пен, след интервюто актьорът споделя, че са обсъдили документалния филм на Мариана от 2015 г. „Chasing El Chapo“.

Снимка: National Geographic

Новата продукция, на която е начело журналистката, представя едно приключение с мисия до места, които рядко могат да бъдат видени и ни дава възможност да надникнем зад завесата на криминалния свят. Мариана прекарва време с основни играчи в различни нелегални дейности – от трафиканти на тигри, през международни измамници и фалшификатори, до търговци на оръжие, кокаин и фентанил. Докато се потапя все по-дълбоко в подземния свят, тя открива, че хората, които управляват тези канали, всъщност много приличат на нас самите.

Снимка: National Geographic

По пътя си тя се среща с редица представители на службите за сигурност, бивши затворници, колеги журналисти и местни жители, чиито живот е белязан от престъпната дейност на местно ниво.

„Хората не си дават сметка, че черните пазари са навсякъде около нас, скрити под носа ни. Това, което най-много ме впечатлява, е как най-обикновени хора, като вас и мен, биват въвличани в тези криминални светове“, споделя Мариана ван Зелер.

Снимка: National Geographic

Всяка една от темите, разгледани в епизодите на поредицата, като трафика на тигри, кокаин, фентанил, стероиди, оръжия, незаконния секс бизнес, измамите и фалшифицирането на пари, има своята специфика. Мариана подхожда към тях с разбирането и стратегическия такт, привични само за опитен журналист като нея.

Снимка: National Geographic

В един от епизодите на продукцията тя разкрива смъртоносна верига за снабдяване на мексикански наркокартели с американски огнестрелни оръжия, която става катализатор за рекордни нива на насилие в Мексико. По време на пътешествието ѝ ще станем свидетели на впечатляващ достъп до търговци на оръжия, контрабандисти, босове на картели и наемни убийци. Ситуацията става взривоопасна, когато синът на най-известния наркобос, „Ел Чапо“ Гусман, е арестуван, а картелът, в който Мариана прониква, решава да се разбунтува по особено агресивен начин.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!