Представяте ли си какво е да живеете без светлина? Хиляди слепи хора в България и други хиляди с различни видове увреждания се нуждаят от помощ за елементарни действия в ежедневието. На помощ им се притичват кучета водачи и кучета асистенти. У нас единственото място, което обучава такива кучета, е фондация „Очи на четири лапи“, чийто основател и председател е Албена Алексиева. Фондацията намира съпричастен партньор за своята кауза в лицето на EVN България. Чрез своята актуална кампания EVN подкрепя усилията на фондацията, за да има повече светлина в живота на тези, които се нуждаят от нея. Защото има приятелства, които носят светлина.

Госпожо Алексиева, бихте ли определили себе си като човек, открил призванието в живота си?

Би могло и така да се каже. Аз съм от късно ослепелите хора, които дълго време са принудени да преглъщат идеята, че животът им се е променил радикално. След като преодолях депресията, започнах да се занимавам с личното си израстване и с адаптирането си към слепотата и нейното присъствие в живота ми. Завършила съм психология и след това радиожурналистика. Имам доста години практика като училищен психолог и 23 години като радиожурналист. Една година, след като взех първото си куче водач, т.е. през 2000-та година, осъзнах, че всичко, за което съм се готвила, е това – създаването на българско училище за кучета водачи, а впоследствие и кучета асистенти за хора с увреждания. През първите 10 години се занимавахме само с обучение на кучета водачи за слепи хора, а от 2016 – 2017 г. добавихме и обучение на служебни кучета за хора с други видове увреждания. Разбрах, че тези помощници могат чудесно да променят живота на хората, да го правят по-адекватен, по-усмихнат. Присъствието на кучето в живота на един човек с тежки увреждания и ограниченията, произтичащи от тях, значително намалява чувството на фрустрация. Това означава нови планове, нови мечти, готови за реализация с помощта на кучето. Смятам, че това е мисията на живота ми.

Може ли да се каже, че кучето водач или кучето асистент внася светлина, когато влезе в живота на своя стопанин?

За слепите хора със сигурност е така, защото отпада постоянно присъстващата в съзнанието на един такъв човек идея, че успехът му в голяма степен е функция на нечия добра воля. Такъв човек зависи от благоразположението, от готовността за съдействие на околните и този факт е доста потискащ. Когато това престане да съществува, този човек знае, че има до себе си помощник, който е на разположение 24 часа в денонощието, който не е роб на настроенията си, никога не го боли глава и т.н. Кучето е помощник, който е щастлив да застане до теб с весело развята опашка във всеки един момент. Това страшно много променя самочувствието, личната увереност, желанието да опитваш нови неща. Така че кучетата носят светлина и апетит за пълноценен живот за слепите хора. А за хората с други видове увреждания, за които водим битка да наложим помощниците, например за хората с диабет, нашите кучета могат да се окажат животоспасяващи със сигнала си за започваща хипогликемия, която човекът не осъзнава, ако шофира или спи например. Хората с двигателни увреждания имат също огромни ползи от взаимодействието с добре обученото за тях куче. Децата с аутизъм пък доста се успокояват и се повлияват благоприятно от присъствието на кучето.

Каква е връзката между тези обучени кучета и техните стопани?

Това е партньорска връзка. На първо място започваш да мислиш за кучето си като за личност, като за партньор, а не просто като стандартен домашен любимец.

Колко са кучетата водачи в момента в България?

Откакто работим, имаме 95 дипломирани кучета. Работещи в момента са около 35 кучета водачи и 24 кучета асистенти.

Бихте ли описали процеса на обучение на едно куче водач и колко струва издръжката му?

Бебетата лабрадори се раждат при нас и от третия им ден започваме работа с тях. Те остават във фондацията около два месеца, след това започваме да ги настаняваме в приемни семейства. При тях престояват още около година и половина, като през това време имат уроци по послушание и социализация, които са водени от наш инструкторски екип. Минимум два пъти месечно те имат тренировки, които в началото са в нашата база, след което се водят в оживена градска среда на различни специално избрани за целите на обучението по социализация места – на гарата, в метрото, в търговски центрове и т.н. Всичко, научено от кучетата и от стопаните, се практикува след това в ежедневието. Когато кучетата навършат 12 месеца и приключи цикълът на базово обучение по послушание и социализация, те минават проверки за здраве и поведение. След това кучето може да постъпи в училището и започва неговото профилиране – дали ще стане куче водач или куче асистент. Специалното обучение продължава минимум една година. Кучетата водачи се предават на слепите хора едва след тяхното дипломиране, докато ползвателите на кучетата асистенти за диабетици, за хора с увреждания и деца с аутизъм, биват въвлечени в обучението на много ранен етап.

До момента на дипломирането на всяко едно от тези четири вида служебни кучета ние изцяло се грижим за всички разходи, свързани с обучението им. Всички кучета остават наша собственост до пенсионирането им. Когато те се дипломират и стопаните бъдат обучени за ползването им, подписваме със съответния стопанин договор за безвъзмездно ползване и стопанинът плаща символично един лев. Ако ползвателите имат финансови затруднения, ние им помагаме с издръжката на кучетата.

Всичко това изисква финансови средства. Откъде и как се финансирате?

Спокойно мога да кажа, че повече от половината, а в някои години даже и две трети от разходите ни, се покриват от дарения и проекти. Останалата част идва от една субсидия от държавата, която обаче не можем да харчим за отглеждане и здравословно поддържане на животните.

Последните няколко години са доста трудни заради пандемията и впоследствие влошилата се икономическа ситуация. Намали ли това желанието на отделните хора и на компаниите да даряват?

Много беше критична втората пандемична година, когато рязко се свиха физическите дарения, а корпоративните дарения почти напълно изчезнаха. През 2022 г. малко се поразчупиха нещата, а тази година засега е добре. Аз нямам навика да се оплаквам – ние знаем, че с оплаквания нищо не се променя. Нещата се променят с работа и с показване на повече убедителни резултати, повече информация за това, което правим. Аз много искам достойно заплащане за хората, които работят тук, но вече 20 години не мога да го осигуря. А всички, които работят тук, правят нещо уникално. Особено инструкторите, които дават специалното обучение на кучетата. По специфика на професията мога да ги сравня например с космонавтите. По света има не повече от 500-600 човека, които могат това, което правят нашите инструктори. Освен това, ние сме единствената организация в Европа, която обучава кучета, сигнализиращи за диабет.

Какво си пожелавате за тази година?

Искам да си пожелая спокойно небе, спокойни улици, спокойни хора, и доволни от работата си инструктори на кучета водачи. Да сме все по финансово устойчиви, за да можем да помагаме на все повече хора. Просто искам мирна държава, в която нещата се случват по нормален начин, за да можем да си вършим работата и ние. Много се радвам, че все повече социално отговорни бизнеси като EVN забелязват нашата работа, интересуват се от нея и я правят публично достояние, това е много важно за нас.

Повече за кампанията на EVN може да научите на www.evn.bg, а на този линк можете директно да подпомогнете фондация „Очи на четири лапи“.

*Предоставен от : EVN България

*Платен материал