Взимането на решение дали да поправите или замените климатика ви може да бъде трудно. Като начало, трябва да инвестирате средства, да проучите пазара и да изберете нов климатик, не ви се занимава и с инсталацията…

И в същото време всичко може да бъде поправено, но също като при наливането на пари в стара кола, в един момент става финансово по-разумно да я замените с нова. С тази разлика, че понякога автомобилите може да притежават антикварна или сантиментална стойност, докато при климатиците определено не е така.

Затова ви предлагаме няколко критерия, които да ви помогнат при това решение:

1. Сменете климатика, ако е над 15-годишен

На първо място вземете под внимание възрастта на климатика. Типичният експлоатационен живот на този уред е около 10-15 години, така че ако климатикът ви е в употреба от над 15 години, може да е по-добре да го замените.

След около петнадесет години климатикът ще започне да се поврежда по-често. В същото време технологиите не остават на едно място. Така че, когато замените вашия климатик ще получите предимствата на нови функции, въздушни филтри и дори съвременен дизайн, като например Daikin Stylish.

2. Сменете климатика, ако разходите за ремонт са твърде високи


Когато сте изправени пред скъп ремонт, пресметнете разходите за ремонта и тези за нов. Ако цената на ремонта ще покрие голяма част от разхода за нова климатична система и особено, ако вашият климатик отговаря и на други точки в този списък, то вероятно ще е финансово по-разумно да го замените.

Но как да прецените дали цената е твърде висока?

Поправете климатика си, ако:

(себестойност на ремонта) X (възраст на старото климатично устройство в години) < (цена на вашия нов климатик)

Това означава да умножите цената на вашия ремонт по възрастта на вашия стар климатик (в години).  Ако резултатът е по-малко от цената на новия климатик, който искате, тогава си струва да инвестирате в ремонт.

Сменете климатика ако:

(себестойност на ремонта) X (възраст на старото климатично устройство в години) > (цена на вашия нов климатик)

И обратно, ако умножаването на разходите за ремонт по възрастта на стария ви климатик е повече от цената на новия климатик, който искате, тогава по-добре е да го смените.

И малко информация за хладилните агенти


Някои от вас може да знаят, че много по-стари климатици все още използват хладилен агент R-22, докато по-новите модели са с хладилен агент R-410a. Ако вашият климатик работи с фреон R-22, който вече не се използва, няма да имате възможност за подмяна на хладилния агент. Така рискувате вашият климатик да спре да работи, точно когато ви е нужен най-много.

В същото време Daikin въведе в експлоатация нов хладилен агент R-32, който е най-екологосъобразен на пазара за жилищни климатици и е само с 1/3 потенциал на глобално затопляне, сравнено с R-410a. Освен това R-32 е и много по-ефективен, така че със закупуване на климатик от серията Daikin Bluevolution, проектирана да работи с този хладилен агент, можете да опазите околната среда и в същото време да спестите от вашата сметка за енергия.