Според независимо изследване на Euro Senso Lab киселите млека Димитър Маджаров с 3.6% и 4.5% масленост са на първо място по предпочитание. Консуматорите им дават най-високи оценки за мирис, вкус, цялостно впечатление и специфични характеристики като повърхност, гъстота, масленост. Внимателно подбраната суровина, българската закваска и традиционната технология са практиките, които нареждат ръководената от Маджаров фирма сред лидерите в България. 

Стандартът БДС

Според изследването на Euro Senso Lab, БДС означава по-добро качество за 84% от потребителите, а 47% го свързват с български продукт. Повечето кисели млека на Маджаров – от краве, биволско, козе и овче мляко –  се произвеждат по БДС. В тях се използва само свежо мляко и българска закваска. 

Пазарни данни и мнението на потребителите

Най-търсените кисели млека на Маджаров по БДС стандарт са с 3.6%, 4.5% и 2% масленост. Според проучване на „Нилсен“ сред 10-те най-добри производители, през 2020 г. киселите млека по БДС стандарт на Маджаров заемат второ място както по обем продажби на млека по БДС, така и по стойност. 

Обемът и стойността на продажбите на пробиотично кисело мляко MyBiFiPro на Маджаров, с ползи за стомашно-чревния тракт и имунитета, са нараснали близо два пъти през 2020 г. спрямо 2019 г. „Все повече и повече хора избират храна, която е полезна за здравето им и има автентичен вкус“, коментират от фирмата. 

Условия на производство и хигиена   

Киселото мляко Маджаров се произвежда в стерилна чистота. Мандрата в град Стамболийски работи без почивен ден и отговаря на всички европейски хранително-вкусови изисквания. Заетите в производството на Маджаров са с 10-15-годишен стаж и знаят какво означава поддържане на една и съща хигиена и качество.    

Лабораторията на компанията разполага с модерна апаратура за проверка на различни параметри: наличие на антибиотици, сухо вещество, протеини, масленост, водно съдържание. В нея се прави обстоен анализ за липса на замърсяване и микроорганизми. Освен това, ежедневно се следи дали няма отклонение от рецептурите. 

Във фирмата на Маджаров са въведени задължителни хигиенни процедури на всички нива – персонал, машини, производствени помещения, съблекални. Преди започване на производство служителите се обличат в чисто облекло, включително шапки и ръкавели, което се подменя при всяко тяхно излизане. Машините и опаковките на продуктите предварително се измиват и дезинфекцират. По време на пълнене всички повърхности непрекъснато се мият. В края на работния ден отново се прави основно миене на машини и помещения и пълна дезинфекция. Персоналът напуска и затваря помещенията, дезинфекцирани до следващия работен ден. Еднократното работно облекло се изхвърля и заменя с чисто на следващия ден.  

Характеристики и качества на млякото

Маджаров произвежда кисело мляко от 2015 г. Днес предлага 10 вида, с различна масленост: краве, овче, козе, пробиотично, биволско, с каймак, цедено.  Те са направени само от първокачествено мляко, само от български ферми първа категория. Не случайно имат над 10 отличия. 

Киселото мляко Димитър Маджаров е без никакви консерванти, без сухо мляко, с традиционен млечно-кисел вкус, от българска закваска от Lactobacillus bulgaricus. То е част от менюто на хората с високи изисквания, които искат да поставят на трапезата си чиста храна – винаги вкусна, винаги с едни и същи характеристики.