Грижата за дома преминава през различни фази, всяка от които изисква употребата на електрически уреди. След като веднъж сте се сблъскали с купищата чинии, с които една съдомиялна лесно може да се справи, след това трудно бихте могли да си представите живота без нея.

Полезна за всяко домакинство, тя е неизбежен помощник, особено когато става въпрос за голямо семейство, което често се храни у дома. За да бъде обаче съдомиялната ви машина функционална достатъчно дълго време, нужно е да се грижите добре за нея. Редовното почистване и техническата поддръжка са основни дейности, които трябва да извършвате.

Ето как можете да спестите бъдещи разходи и проблеми, следвайки следните няколко съвета относно поддръжката на съдомиялната машина.

Почиствайте съдовете преди поставянето им в уреда

Преди да поставите изцапаните съдове и прибори в съдомиялната, почистете ги внимателно от остатъците от храна. Дори и да не ви се иска, това е инвестиция – умен начин да запазите уреда ефективен за по-дълго време. Задачата е лесна, а за целта може просто да използвате четка или салфетка. По този начин ще улесните работата на уреда в пъти. 

Не препълвайте съдомиялната

Независимо колко гости сте посрещнали на вечеря, бъдете внимателни и не претъпквайте съдомиялната с твърде много съдове и прибори. Дори и гледката на куп изпоцапани чинии да е неприятна, запазете спокойствие. Препълването на съдомиялната машина може лесно да навреди на работата й. Една от основните причини е, че претоварването не позволява на горещата вода и препарата да достигнат до всеки съд. Резултатът е неефективно почистване. Това със сигурност ще наложи повторно пускане на уреда, а то включва и допълнителни разходи за вода, електричество и почистващ препарат.

Изберете правилната програма на работа

От голямо значение е не само колко пълна е съдомиялната, но и количеството и типът зацапвания, които трябва да се почистят. Ето защо съвременните съдомиялни машини разполагат с различни програми на работа. Тази тяхна функционалност ги прави изключително полезен помощник в кухнята за всяко домакинство. Някои от програмите са предвидени за леки остатъци от храна и напитки. Други са насочени към по-сериозни замърсявания от мазнина и следи от загоряло. Всеки тип програма включва различно времетраене и разход на електричество и вода. 

Подберете подходящите препарати

Винаги подбирайте внимателно почистващите препарати, които ще използвате при работа на вашата съдомиялна машина. Посъветвайте се с консултант, за да бъдете сигурни в избора си. Всеки специалист ще Ви увери, че използването на по-добри почистващи препарати ще гарантира по-дълъг живот и по-ефективна работа на съдомиялната.

Екстри при съдомиялните машини

Повечето съвременни модели притежават различен брой функции, които правят почистването на съдовете много по-лесно и ефективно. Освен това можете да подберете и модел, който да регулира твърдостта на водата. Именно тя е изключително важен фактор, от който зависи не само хигиенизирането на съдовете, но и типът препарат, който би трябвало да се използва.

Доброто старо ръчно почистване

В случай че не сте успели да почистите добре съдовете преди да ги поставите в съдомиялната, възможно е голяма част от отпадъците да се утаят  на дъното й. Така може да се стигне до повреди, като най-честата сред  тях е запушване на филтъра. За да избегнете подобни несгоди, редовно преглеждайте съдомиялната си машина и я почиствайте от твърди остатъци.