Зимата наближава, а с това и необходимостта да отделим известно време за подготовка на колата за студените месеци. Най-важното е да сменим летните гуми със зимни. Ако се чудите защо изобщо има зимни гуми – ето какъв е отговорът.

При температури под 7 градуса каучукът, използван за летните гуми, се втвърдява и влошава сцеплението си с пътя. Зимните гуми се правят от друг каучук, който запазва еластичността си и при ниски температури. При колите със задно предаване те подобряват всеки един елемент от поведението на пътя. Най-осезаемата полза е при спирането и сцеплението с настилката – при зимните гуми то е с над 50% по-добро.

Колите с предно предаване също трябва да ползват зимни гуми. Разликата тук не е чак толкова голяма, но все пак си заслужава. Най-малкото заради по-доброто спиране.

Не допускайте грешката да смените само две гуми. И четирите гуми на атомобила са много важни, така че сменете всички. Със сигурността компромиси не трябва да се правят. Имайте предвид, че зимните гуми помагат не само при сняг, но и при дъжд.

Другият важен въпрос е кога да се сложат зимните гуми? Правилото е – когато средната температура падне под 7 градуса. За България това обикновено е средата на ноември. Живеещите в София могат да спазват и следното правило: слагане на зимни гуми, когато пуснат парното. Махане – когато спрат парното, т.е. средата на април. Ако живеете в Смолянска област или на друго високо място, ползвайте зимни гуми до Гергьовден, защото винаги можете да бъдете изненадани от някой късен сняг.

Ако смените гумите малко преди сериозното застудяване, ще избегнете големите опашки пред сервизите. Другият вариант да не чакате е да се обадите на мобилен екип, който ще дойде на паркинга пред офиса или дома ви.

Летните гуми трябва да се съхраняват почистени и подсушени, в тъмно и хладно помещение (балконът не е подходящо място), далеч от масла, химикали и киселото зеле! Ако са с джантите, можете да ги закачите на стената. Ако са на пода или на някой стелаж, трябва да са легнали. Не слагайте повече от четири гуми една върху друга, защото тежестта става голяма и най-долната ще се деформира.

Най-добрият вариант е да използвате т.нар. хотели за гуми. Там ще се погрижат гумите ви да са измити, добре опаковани и на подходяща температура.

Другата част от подготовката на автомобила за зимата включва набавянето на следните неща:
1. Лопата за сняг
2. Спрей за размразяване на стъклата и ключалките
3. Зимна течност за чистачките
4. Спрей за гумените уплътнения на вратите и багажника
5. Стъргалка за лед
6. Аптечка
7. Метличка за сняг
8. Кабели за акумулатора
9. Вериги за гумите
10. Рогозки за подлагане под гумите
11. Торба с пясък или сол

Ако нямате възможност да купите всичко необходимо наведнъж, можете да се възползвате от потребителските кредити на УниКредит Булбанк. Подготовката на колата за сигурно и комфортно пътуване през зимата не трябва да се отлага или пък да се прави половинчато.

Повече по темата вижте в това видео: 

* Проект с подкрепата на УниКредит Булбанк