Планината е красива през всеки сезон, но през лятото е истинско спасение от жегите, напрежението и стреса в града. В прохладата на боровите гори е приятно да се отпуснеш и да се насладиш на разходка сред природата. Планината те обгръща със спокойствие и тишина, дарява те с отмора и радост. И в хубавите, и в трудните моменти, тя винаги те посреща като чакан и скъп гост. Планината е добър приятел - нека да се погрижим за нея така, както тя се грижи за нас. Ето няколко практични съвета как да я пазим.

  • Отпадъците нямат място сред природата

Често не се замисляме, но пластмасови бутилки, опаковки, сламки или батерии, веднъж изхвърлени навън, не се разграждат по естествен път. Всъщност повечето от тях остават в природата за стотици, дори хиляди години. Така например, пластмасата се разгражда за около 400-450 години, мокрите кърпички и памперсите – от 500 до 800 години, батериите – един век, а стъклените бутилки – цели 1,000 000 години! Днес населението в света наброява повече от 8 милиарда души и ако всеки от нас е безотговорен към отпадъците си, планетата няма да може да ни издържи.

  • Използвайте съдове за многократна употреба

Когато сте в планината, използвайте бутилки, чаши и прибори за многократна употреба. Това не само ще намали пластмасовите отпадъци в природата, но и личния ви въглероден отпечатък. Освен това, по този начин спестявате време и пари.

  • Не палете огън извън обозначените за целта места

Огънят може да е изключително опасен за горите и да причини масови пожари и разрушения. Не бъдете безотговорни към себе си и към природата – внимавайте и пазете околната среда, включително когато палите огън и никога не изхвърляйте фасове навън, тъй като те могат да причинят пожар или да замърсят природата.

Снимка: Пиринско

  • Планината е наш дом

Опазването на чиста природа е грижа за нас самите и за нашия дом – планетата Земя. Всеки човек иска да живее в уютен и красив дом. Защо тогава да не се погрижим за него?

За да допринесе за опазването на българската природа, Пиринско стартира нова кампания „Пиринско Чисти планини“. Инициативата на водещата марка бира у нас има за цел да допринесе за почистването и превенция на замърсяването. На 26 август, доброволци от цялата страна ще чистят Пирин планина при хижа Гоце Делчев и при изходен пункт за хижа Яворов, където ще бъдат разположени специални пунктове на Пиринско. Всеки, който донесе отпадъци, ще получи свежи награди. Първото събитие от кампанията се състоя на 12 август. В него се включиха над 500 доброволци, които заедно почистиха Пирин планина. Те събраха 6 контейнера с отпадъци, равняващи се на 140 кг – точно колкото е дневният отпадък на 116 души в България, според статистика на НСИ, отчитаща количеството битови отпадъци на глава от населението за 1 година.