Тамянът е широко разпространена суровина, която се използва не само в църковните церемонии, но и в медицината, козметиката и парфюмерията. Характерният му аромат е завладяващ от векове и е добре да се знае, че има и много други свойства. Откъде идва тази популярност?

Знаете ли, че храмовете по света използват до 500 тона олибанов (франкски) тамян годишно? Може би познавате най-добре именно неговия аромат - дървесен, и в същото време сладък и цитрусов. Той се използва широко не само в църковните ритуали, но и в китайската медицина и при създаването на парфюми. Но това ли е единственият вид тамян?

Традиция, в която се крие повече, отколкото предполагате

Концепцията за тамян е доста обширна. Това всъщност не е едно вещество, а цяла група от тях, като опопонакс, бензоин, стиракс, мастика, елеми, толу балсами, копайба и много други. Най-често се комбинират със смеси от билки или дървесна кора. Техните аромати се различават в зависимост от растенията, от които са получени, и формата, в която са - независимо дали горят като индийски тамян или се разтварят в парфюми.

Веднага след олибанума най-известна е смирната - в древен Рим тя е била по-ценна дори от златото (!). По времето на фараоните се използва за дезинфекция на рани, но най-често за балсамиране на мумии. В момента тя е широко разпространена в производството на парфюмни и тоалетни води, защото приятно омекотява нотките. Интересното е, че при контакт с огън ароматът на смирна е съвсем различен - горчив и осезаемо остър.

А, може би, сте чували за зеления галбан? Това е смола, призната от египтяните за свещена. Неговият енергизиращ аромат, напомня на свежестта на гората. 

Лабданум е напълно различен - изключително удобен за използване, той има сладко, дори балсамово ухание. Затова и най-често функционира като основен акорд (макар че понякога се прилага и в шипрови композиции или в комбинация с амбра). Парфюмите, които включват този компонент в състава си, принадлежат към групата на ориенталските аромати - желани, елегантни и луксозни като тези тук: https://makeup.bg/brand/29115/.

Тамян - история и интересни факти

Тамянът е бил известен 4000 години пр.н.е. в Месопотамия, където е използван по време на ритуали за пречистване. 3000 години пр.н.е. в Египет фараоните пък са го използвали, за да изтъркват брадата и косата си, а жреците са прогонвали демони с него. За да продължат да омиротворяват боговете, се произвеждат и специални мазила от тамян за нанасяне на тялото. Любопитен факт е, че суровината има и лечебни свойства - дезинфекцира рани и предпазва от слънчевите лъчи.

В днешно време тамянът не е загубил нищо от своята популярност. Boswellia carterii (олибаново дърво), например, произвежда до три килограма смола през даден сезон - или спонтанно, или след отрязване на кората. Извлича се само когато се втвърди и изсъхне.