На 9 юли 2020 г. IAB България ще представи резултатите от проучването за обема на дигиталната реклама в България AdEx 2019. Данните за българския пазар ще бъдат представени и в контекста на основните тенденции в Европа, обема на инвестициите по индустрии, както и класацията на 100-те най-големи рекламодатели в дигитална среда в България. Събитието ще се проведе онлайн през платформата ZOOM, а достъпът до него ще бъде свободен.

Регистрирай се за уебинара на този адрес

„Организирането на AdEx в условията на COVID-19 беше изключително предизвикателство и искам да благодря на всички участници, които намериха време да подадат данните си, както и на колегите от IAB и от ИПСОС, с които работихме по проекта. Много ценим и подкрепата на БАКА, които за втора година призоваха членовете си да участват“, каза Чавдар Димов, мениджър пазарни проучвания в Икономедиа и ръководител на комисията за проучвания на IAB България.

„Тази година за първи път успяхме с колеги експерти от комисията за проучвания да естимираме сами данните за Facebook, YouTube и Google search. Щастлив съм, че от IAB Europe оцениха и подкрепиха работата ни“, допълни той.

AdEx е единственото проучване, което показва какъв е обемът на инвестициите на рекламодателите в дигиталната среда у нас. То се провежда всяка година от 2010 г. насам, като за целта IAB Бъгария кани за участие издатели и рекламни агенции. Партньор на проучването и тази година е ИПСОС България – една от най-големите агенции за маркетингови изследвания в глобален мащаб. Българската вълна на проучването се включва и в AdEx Benchmark Survey на IAB Europe, с която организацията представя общата картина на европейския пазар на дигитална реклама.

AdEx представя нетния пазар в основни категории на интернет рекламата  – дисплейна, търсене, обяви и справочници, нейтив и PR и др. Отделно изведени са и ключови типове като видео рекламата и социални мрежи. Има оценка на местните инвестиции във Facebook, YouTube и Google search. Важна част от AdEx проучването е и класацията на Топ 100 рекламодателите в интернет, както и класацията по индустрии.