Участието в полумаратон неминуемо е вълнуващо събитие за всички любимите на бягането. То изисква добра физическа подготовка, но не по-малко важна е храната, защото тя дава на организма силата, енергията и тонуса, необходими на тялото, за да се справи благополучно с изминаването на дългото разстояние.

Kaufland София Полумаратон предстои на 12 май, неделя, и ни провокира да видим кои са храните, подходящи за консумация преди бягане.

На първо място е важно храната, която консумираме преди бягане, да бъде лесно смилаема и богата на белтъци – например, яйца, сирене и кашкавал. Освен да е лека и в малки количества, е хубаво храната да съдържа въглехидрати, за да можем да се заредим с нужната енергия. Препоръчваме обаче да консумирате въглехидратната храна в следобедните часове – най-добре в деня, преди да се впуснете в изминаване на предизвикателната дистанция.

Къде има въглехидрати?

Богатата на въглехидрати храна и първенеца сред маратонските дисциплини е пастата. Специално за Kaufland София Полумаратон от Kaufland са се погрижили участниците в полумаратона да се заредят с питателна, богата на въглехидрати храна на специално Pasta Party, което ще се проведе в събота, 11 май, от 13:00 до 17:00 ч. пред паметника на Съветската армия.

Освен пастата, други добри източници на въглехидрати са картофите, зърнените храни, оризът.

Плодове и зеленчуци – перфектният избор преди бягане

Качествените плодове и зеленчуци също са добър източник на енергия и в никакъв случай не трябва да ги пренебрегваме преди бягане. Можем да ги консумираме самостоятелно сурови или като част от фрешове, смутита, а защо не и плодове с кисело мляко. В какъвто и вид да изберем да ги консумирате, със свежи плодове и зеленчуци ще можем да поддържаме добър тонус и добра спортна форма както преди, така и след бягане.

Много подходящи час, два преди бягане са бананите. На тяхно място можете да вземете и друг плод като ягоди или мандарини. Свежи плодове с гарантирано качество можете да намерите в Kaufland. Веригата прилага стриктен качествен контрол на всички плодове и зеленчуци от полето до рафта, така че потребителите да могат ежедневно да се наслаждават на вкусни плодове и зеленчуци най-много 24 часа след брането им.