През последните дни на февруари светът насочи поглед към хората от Източна Европа. С началото на войната животът, който украинската нация познаваше, изведнъж се промени. Много от хората напуснаха своите домове, за да търсят спасение или да защитават родината си, което доведе до хуманитарна криза. В резултат на това, група от украински компании подеха инициатива, наречена Център „Помощ за Украйна“, чиято цел е да събира и изпраща хуманитарна и медицинска помощ на хората, които се намират в най-рисковите райони на страната.

Обща цел: да се предостави помощ, там където е най-необходима.

В някои от засегнатите райони местните жители се нуждаят спешно от лекарства, храна, одеяла, топли дрехи и друга хуманитарна помощ, но обичайните процеси на доставка са възпрепятствани. Център „Помощ за Украйна“ е съвместна инициатива на няколко от най-големите украински компании, които изграждат в момента мрежа от складови бази за хуманитарна и медицинска помощ, и организират логистичните процеси за ускорени доставки в рамките на страната. Списъкът с обекти е публикуван на уебсайта на инициативата и се актуализира постоянно.

Всеки човек по света може да изпрати безадресна помощ до някой от складовете на центъра за подкрепа. Веднъж достигнала Украйна, помощта ще бъде разгърната до въоръжените сили на страната за последващо разпространение до хората. Инициативата е организирана от компаниите TIS, Rozetka, Nova Poshta, Ukrposhta, Dragon Capital, Fozzy Group и други, като е подкрепена от актрисата Дженифър Анистън и от музикалния изпълнител Стинг.

Как да помогнем?

Има засилено търсене на комплекти за т.нар. тактическа медицина (консумативи и пособия за спешна медицинска помощ във военни полеви условия), медицинско оборудване, консервирана и лесна за прием храна, енергийни барове, бебешка храна и хигиенни продукти за бебета и майки. Пълният списък с необходими стоки може да бъде намерен тук. Център „Помощ за Украйна“ приема също дарения за закупуване на лекарства и други необходими хуманитарни продукти. Приемат се и плащания в немската платформа на Frieden Foundation Bank, Германия: Baden-Württembergische Bank (BW-Bank). Ако желаете да дарите, може да направите това тук.

В допълнение към продуктите и финансовата помощ, инициативата набира доброволци, които да помагат със сортирането и транспорта. Хората, желаещи да помогнат, могат да се регистрират като попълнят тази бланка и да изберат подходяща база, която да подкрепят в Полша (град Хелм в Източна Полша, Люблинско войводство) или Украйна (град Лвов).

Повече информация и детайли могат да бъдат намерени на сайта на Център „Помощ за Украйна“.

Facebook: https://www.facebook.com/Help-Ukrainecenter

Instagram: @help_ukraine_center

Допълнителна информация

Имейл: help@helpukraine.center

Кол центрове:

  • Полша 00 800 112 51 02
  • Украйна +38 080 080 11 52
  • Великобритания +44 135 388 51 52
  • САЩ +1 855 725 11 52