Всяка една от технологичните иновации, които навлизат в живота ни оказват влияние върху него. Някой от тях след време търпят изменения, други просто остаряват, а ние и спираме да ги използваме и ги забравяме.

3D принтирането обаче е технология, много различна от всичко, което светът е виждал. Това е технология, която има потенциал да стане водещата за 21 - ви век. Експертите прогнозират, че само след няколко десетилетия почти всяко домакинство ще има 3D принтер в дома си и това ще е толкова обичайно, колкото да има хладилник или телевизор. Това ще промени начина ни на живот, работа и забавление.

5 начина, по които 3D принтирането ще промени света

Ще революционизира света на медицината

Триизмерната технология и днес се използва широко за отпечатване на протези на ампутирани крайници, слухови апарати и зъбни протези. В хирургията също използват 3D принтери, на които медиците отпечатват различни органи, които използват, за да се подготвят преди операция.

Учените обаче имат много по-смели мечти, включващи триизмерната технология. Според медицинските експерти, до 2025 година в хирургията ще се използват 3D отпечатани вътрешни органи, а биопечатът ще се използва все по-често за отпечатване на кожа, мускулни връзки и тъкани, които да са съвместими с човешкия организъм.

Ще трансформира военната логистика

Прогнозите на специалистите са, че до 2030 година триизмерните принтери ще станат част от военното оборудване. Идеята е да се даде възможност на военните, разпределени в горещите точки по света да могат да отпечатват бързо и на място резервните части и амунициите, които са им необходими. Военните експерти прогнозират още, че дронове ще могат да ремонтират други дронове, докато са в движение, спестявайки много време и ресурси.

Ще предизвика творчески ренесанс

3D принтерите ще стават все по-разнообразни, а цените им все по-достъпни за обикновения потребител, което ще даде възможност на изобретатели и творци да могат да реализират всички свои проекти. Надяваме се, че това възраждане на иновативните търсения ще ни направи свидетели на редица нови изобретения, поне една част от които ще намерят приложение в домовете ни.

Може да помогне за разрешаване на жилищната криза

Цените на жилищата непрекъснато се повишават  и много млади семейства нямат възможност да закупят собствено жилище. 3D печатът може да помогне за справяне с този проблем. Китайската компания Winsun вече предлага 3D къщи, построени с изцяло рециклирани материали, чието производство струва по-малко от 5000 долара. В процеса на отпечатване китайците използват “мастило” произведено от фибростъкло, стомана, цимент, свързващо вещество и рециклирани материали.

Редица нестопански организации по света пък 3D принтират домове, които предоставят на хора, живеещи при лоши условия в страни като Боливия, Хаити, Салвадор. Целта им е да намалят бездомните в тези страни, осигурявайки им покрив над главата.

Ще имаме храна на трапезата си, без да се налага да готвим

С 3D печат ще можем да приготвяме здравословни, вкусни и балансирани ястия само с едно натискане на копчето на принтера. И това не е всичко. Масовото навлизане на домашните триизмерни принтери за храна ще помогне да се намали броя на гладуващите по света. Според експертите, хранителните “мастила”, които принтерите използват могат да се съхраняват много дълго време, което ще позволи на хората от развиващите се страни да печатат богати на хранителни вещества храни , които не зависят от обстоятелства като метеорологични условия, местоположение или доставки.

Най-голямото предимство на технологията по 3D принтиране е, че  имаме ли триизмерен печат у дома, можем да отпечатаме почти всичко, от което имаме нужда. Няма да ни се налага да чакаме да ни доставят нужната ни резервна част дълго време. Просто отпечатваме това, което ни трябва и продължаваме напред. Имаме ли 3D печат, ще можем да си отпечатваме домакински уреди, ключодържатели, играчки за детето, осветителни тела или сами да си проектираме вещи, които отдавна искаме да имаме.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!