С около 7% ще поскъпнат парното и топлата вода в страната от 1 юли. Прогнозата е на Комисията за енергийно и водно регулиране предвид очакваното поскъпване на природния газ с близо 11% на фона на исканото от "Булгаргаз" увеличение с 18%.

От регулатора увериха, че по-малкото увеличение няма да доведе до шоково поскъпване преди отоплителния сезон.

Снимка: bTV

Около 2/3 от цените на парното и топлата вода зависят от цената на газа.

Според разчетите на регулатора синьото гориво ще се поскъпне чувствително. Оттам цените на топлофикациите в страната също ще скочат - средно със 7 на сто - някъде повече, а другаде по-малко, в зависимост от технологията.

По-скъпият газ влияе и на цената на тока, макар и в далеч по-малка степен. Сега комисията прави разчетите и в неделя ще разберем и дали електроенергията ще поскъпне с повече от първоначално предвидените около 2%.

Снимка: bTV

„Това е минималното увеличение, което КЕВР определя предвид по високите цени на петрола”, посочи Иван Иванов - председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

„Те трябва да се съобразяват с "Булгаргаз", но не до такава степен, защото говорим за едно шоково поскъпване на стоки и услуги, което ще има резултат върху всички икономически сфери”, коментира Любослав Костов от КНСБ.

Според експерти регулаторът поддържа изкуствено цените ниски и те ще избухнат шоково точно преди отоплителния сезон.

Енергийният експерт Христо Казанджиев уточни, че септември ще се види какво ще бъде покачването, а очакванията му са за 15-18 %.

От регулатора отрекоха.

„Ние мислим и върху този проблем - да не се стига до увеличение на топлинната енергия, когато потреблението е много по-високо”, добавиха от КЕВР.

Окончателното решение на енергийния регулатор ще стане факт на 1 юли.