Цената на суровия петрол достигна най-ниските си нива за година, а у нас горивата поевтиняха средно с 20 стотинки за литър в последния месец. 

В момента цената на суровия петрол е средно 62 долара за барел или с 20% по-евтино, отколкото преди месец. Това са най-ниските нива от година насам.

Снимка: btvnovinite.bg

У нас цените на дребно също са значително по-ниски спрямо същия период. По-осезаемо е намалението при бензина – един литър е с 29 стотинки по-евтин. За месец дизелът е поевтинял с 11 стотинки.

Снимка: btvnovinite.bg


На този фон у нас производители на био добавки предупреждават, че ако се приеме предложението на големите бензиностанции през зимата да не се влага еко компонент в дизела, това ще спести 3-4 стотинки на литър, но рискуваме санкции от Еврокомисията.

Снимка: btvnovinite.bg

Според наблюденията на потребители био добавките спестяват част от саждите, но и колата може да стане по-тромава. Такова е и мнението на Димитър Димитров, който е механик от 20 години и кара кола на дизел.

„Зимата замръзва при по-висока температура. Ако нормалният дизел замръзва при минус 25 градуса, тя ще замръзне при минус 20”, обясни майсторът.

Задължителният 7-процентов еко компонент всъщност е основно рапично или слънчогледово масло.

На част от земята, която обработва председателят на Асоциацията на зърнопроизводители – Костадин Костадинов, сее именно рапица. Не смята, че махането на добавката през зимата ще реши проблемите с цените на горивата: „Не знам дали ще бъде възможно зимата или когато и да е, да не влагаме био добавка в самите горива”.

Производители на био добавки заплашват, че ще сезират европейските институции, за да защитят правата си.

„Премахването на био компонента ще ни вкара в неизпълнение на този ангажимент, оттам следват наказателни процедури и наказателни мерки за страната”, посочи Димитър Минчев.

Aко цените на петрола в момента падат, то причината е, че предлагането му на надхвърля търсенето. Ако страните производителки отговорят на призивите за ограничаване на добива, догодина цените отново ще тръгнат нагоре.